НОВИНИ

След сигнал до БНТ: Смениха настилката на стръмна рампа в центъра на София

Пет пъти по-стръмна рампа за инвалиди и майки с колички от предвидената в закона. За проблема в центъра на София ви разказахме преди време в нашата емисия "По света и у нас". Какви мерки бяха взети и улеснени ли са гражданите при използването на рампа, вижте в следващото видео.

Виктор Дремсизов
от Виктор Дремсизов
08:40, 23.10.2016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Това е Анна. Преди месец ви разказахме за предизвикателството, пред което тя е изправена всеки ден. Слизането по двете рампи в подлеза на Орлов мост за нея е невъзможно, а наклонът е като детска пързалка.

Анна Стоянова, майка - 26.08.2016 г.
Държа се с едната ръка за перилото, за парапета, и с другата ръка държа здраво количката, защото количките са тежки. И не е съвсем безопасно. С тази рампа не мога да се изкачвам от долу на горе, защото няма стъпала и е хлъзгава.

След сигнала на нашите зрители от Столичната община реагираха.

инж. Васил Начевски, директор на дирекция "Транспортна инфраструктура", Столична община:
Рампата за предвижване на пешеходци в момента е фрезована, награпена, за да може безопасно да се предвижват пешеходците, което за момента е добре. Изпробвана е и наистина има ефект.

За още по-добро преодоляване на хлъзгавата настилка от общината ще монтират и специални релефни ленти. Проблемът с хлъзгавата настилка отчасти е решен, но пет пъти по-стръмната рампа остава.

инж. Васил Начевски, директор на дирекция "Транспортна инфраструктура", Столична община:
Няма такава възможност, затова взимаме тези мерки сега, за да може безопасно да се предвижват пешеходците.

Проверихме дали с новата настилка рампата е полезна и дали улеснява хората.

Рени, майка:
Горе-долу. Малко по-добре е, ама пак е трудно за изкачване и е много стръмно. Наклонът също е проблем, защото като тръгнеш да я изкачваш, трябва да буташ количката нагоре, със сила. Избирам стълбите, защото е по-стабилно. Аз си я мъкна и се мъча на ръце, но ми е по-стабилно, отколкото по рампите.

Така майките като Рени продължават да вдигат тежките колички по стълбите. За тях това е по-безопасният начин, отколкото да се спуснат по рампата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца-програмисти от България в ЕП в Брюксел
Деца-програмисти от България в ЕП в Брюксел
Агресията сред учениците
Агресията сред учениците