НОВИНИ

След силния трус на Закинтос: Островът се е преместил с 5 см, а не с 3 см

Земетресение с магнитуд 4,3 по скалата на Рихтер бе регистрирано днес край гръцкия остров Закинтос в Йонийско море, предаде агенция АНА-МПА. Трусът е регистриран в 9.53 ч. местно време, а епицентърът му е локализиран в морето, на 50 км югозападно от Закинтос.

bnt avatar logo
от БТА
15:05, 02.11.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света
силния трус закинтос островът преместил

Става дума за вторичен трус от земетресението с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер, което разтърси Закинтос на 26 октомври. По последни данни на Института по геодинамика на Националната обсерватория в Атина силното земетресение на Закинтос през октомври е преместило острова с 5 сантиметра, а не с 3, както бе съобщено по-рано, съобщава още АНА-МПА, като цитира директора на института професор Акис Целентис.

;

Според професора постземетръсната активност е нормална и се очаква да продължи с постепенно затихващи вторични трусове. Макар че се очаква броят на вторичните трусове да намалява всеки ден, някои от тях може да бъдат силни, предупреди професор Целентис. Все още е рано да се каже, че трусът от 5,6 по Рихтер, регистриран в края на октомври, е бил основният вторичен трус.

;

Съществува възможност да имаме и други трусове с подобен магнитуд през следващите месеци, допълни той. Професор Целентис каза, че според последния анализ на ДжиПиЕс данни островът се е преместил с пет сантиметра в югозападна посока. Град Пиргос на полуостров Пелопонес също се е преместил на запад с 1,7 см.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пакистан е блокиран трети ден от протести
Пакистан е блокиран трети ден от протести
​Двама души бяха намушкани с нож в Лондон, няма данни за терористичен акт
​Двама души бяха намушкани с нож в Лондон, няма данни за терористичен акт