НОВИНИ

Емил Христов запази поста си на зам.-председател на НС след скандал в парламента

Отново скандал в парламента. Емил Христов от ГЕРБ запази поста си на заместник-председател на Народното събрание, след като няколко часа депутатите спориха около искането за отстраняването му. Оставката на Христов беше поискана от БСП, след като преди дни представители на хората с увреждания трябваше да чакат пред парламента, за да бъдат допуснати в сградата. Управляващите застанаха зад Емил Христов, а левицата остана сама в гласуването за отстраняването му.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:56, 02.05.2018
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

БСП и ГЕРБ влязоха в бурни спорове „за“ и „против“ оставката на Емил Христов. От ляво го атакуваха, че системно не изпълнява задълженията си и уронва престижа на парламента. И че без основание е накарал представители на хората с увреждания да чакат повече от час пред сградата, заради надписа на тениските им.

Филип Попов - БСП: Надписът „Системата ни убива“ не е заплаха. Той е една тежка истина. Тези нарушения, такова арогантно поведение от страна на заместник-председателя на НС са недопустими в една парламентарна република, поради което искаме предсрочното му освобождаване.
;

Самият Емил Христов каза, че той е бил информиран от БСП докато е водел заседанието на 18 април, час, след като протестиращите вече са спрени от охраната. И че тя действа по правила, утвърдени по времето на БСП.

Емил Христов - зам.-председател на НС: Уважаеми народни представители от БСП, мисля, че все пак някой трябва да се извини. Не на мен. Аз съм ви простил. Някой трябва да се извини на хората, които вие употребихте. За да използвате точно този случай за партийни цели. Извинете се!

Емил Христов получи защита първо от патриотите.

Станислав Станилов - Обединени патриоти: Предлагам НС да се засрами един път и завинаги. Ние свалихме Димитър Главчев. Ние свалихме Валери Жаблянов.

Ние се излагаме в очите на избирателите. НС не е махленски сбор, то не е седянка.

Михаил Христов - БСП: С това нещо не се ли излагаме - да не бъдат допуснати български граждани в Народното събрание?
Станислав Станилов - Обединени патриоти: Не ме ядосвайте! Честна дума, повдига ми се, като ви гледам!
;

Според БСП, заради хората с увреждания има основание да се иска не само оставката на Емил Христов, но и на социалния министър.

Антон Кутев - депутат от ПГ на „БСП за България“: Грешката в нормална демократична система минава през оставка.
Светлана Ангелова - депутат от ПГ на ГЕРБ: Това е един изкуствено създаден скандал, целящ да дискредитира както Емил Христов, така и правителството.

От ДПС заявиха, че няма да участват в гласуването

Халил Летифов - ДПС: Ние осъждаме поведението на заместник-председателя на НС към родителите на деца с увреждания. Предупреждаваме, че това ще е поредният опит за отвличане на вниманието от тежките проблеми на управлението.
;

От ляво останаха сами в искането за оставката. Според ВОЛЯ, реални проблеми се използват за трупане на политически дивиденти.

Пламен Христов - Воля: Мен ме е срам да се наричам народен представител, и слава Богу, че никога няма да се нарека политик.

Докато още вървеше дебатът, и ГЕРБ, и БСП се срещнаха с представители на хората с увреждания и обсъдиха исканията им.

Капка Панайотова - Център за независим живот: Получихме заявка от големите политически сили за политическа воля да се върви към промяна.
Корнелия Нинова - председател на БСП: За каква политкоректност говорим, тук има и малко сърце. Пари има, трябва да седнем да си свършим работата.
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Всичко, на което сме били свидетели, и на комунизъм, и на преход, можем да кажем, че системата е убивала, но нека да направим всичко възможно да имаме реален диалог.

Работна група от всички партии ще обсъжда законодателни промени и търсене на средства за хората с увреждания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият бюджет на ЕС: По-малко пари за земеделие и кохезионна политика?
Новият бюджет на ЕС: По-малко пари за земеделие и кохезионна политика?
Пожар избухна в складове в Шумен, един човек е пострадал
Пожар избухна в складове в Шумен, един човек е пострадал