Ръководството на Комисията за финансов надзор не разполага с данни за случващото се на пазара на застрахователни услуги и не е получавало предупредителни сигнали от вече освободения зам.-председател на ведомството Ралица Агайн. Това се казва в разпространена до медиите позиция на регулатора. Междувременно от застрахователните компании предупреждават, че има риск за пазара на Гражданска отговорност заради недостига на средства, но също така уверяват, че секторът е проверяван непрекъснато и не трябва да се създава паника на пазара.

И Комисията за финансов надзор, и българските застрахователни компании уверяват, че застрахователният пазар е стабилен. За последните 18 месеца са правени три проверки от Комисията за финансов надзор на актвите на дружествата в сектора. Там, където е имало забележки, са направени предписания, за да бъдат остранени.

Всяка една от компаниите е длъжна да внася отчисления към Гаранционния фонд. Той изплаща обезщетения на хората в случай, че виновникът за дадена катастрофа не разполага с валидна застраховка "Гражданска отговорност". След това тези суми се търсят от причинителя на катастрофата.

КФН: Пострадалите от "Олимпик" ще бъдат обезщетени

КФН: Пострадалите от "Олимпик" ще бъдат обезщетени

Ръководството на Комисията за финансов надзор (КФН) не разполага с данни за случващото се на пазара на застрахователни услуги и не е получавало предуп...

Две са основните предизвикателства пред сектора у нас. Първото е високият брой катастрофи и загинали по пътищата. Второто е тълкувателното решение на Върховния касационен съд за обезщетение на близките на загиналите и пострадалите при пътнотранспортни произшествия.

Най-сериозен е проблемът при застраховането на тежкотоварни автомобили - автобуси, камиони, влекачи и др. При тях броят на пътнотранспортните произшествия е много висок, а причинените щети са с много голяма стойност. Застрахователните премии не могат да ги покрият, което води и до изкривяване на пазара, защото се компенсира с поскъпване и на други видове застраховки.

Със сигурност претърпелите пътнотранспортни произшествия ще бъдат обезщетени за фалита на "Олимпик". За целта, българският Гаранционен фонд ще сключи споразумение с кипърското финансово министерство, за да ги изплати той. Това обаче може да стане най-рано през октомври.

Останалите хора, които имат да получават остатък от платените премии по "Гражданска отговорност" ще трябва да почакат, защото реално ще станат кредитори на фалиралата компания и най-вероятно българската държава ще избере адвокатска кантора, която да ги подпомогне при групов иск.

На 12 септември трябва да стане ясен размерът на обезщетенията от "Олимпик"

На 12 септември трябва да стане ясен размерът на обезщетенията от "Олимпик"

Засегнатите от фалита на застрахователната компания "Олимпик" трябва да изчакат 12 септември, когато кипърският съд трябва да вземе решение за процеду...