Възпитателката на момичето, което беше изнасилено от двама афганистанци миналия вторник, се е обадила в полицията, след като тя закъсняла с прибирането си. Това разказаха от Центъра от семеен тип, в който живее момичето. В такива случаи обаче полицията не може да започне издирване, защото не са минали 24 часа от изчезването.

А защо непълнолетно дете от център за настаняване на деца, лишени от родителска грижа, е било навън след полунощ - отговорът потърси Виктория Бояджиева.

Приветлив и спретнат. Такъв е кварталът, в който пострадалото момиче живее от 2 години. В подобни центрове от семеен тип се настаняват младежи между 14 и 18-годишна възраст.

Тук са настанени 8 тийнеджъри. По регламент, техният вечерен час е до 22 часа, както може би на всеки непълнолетен младеж. И както не малко родители, така и възпитателите, понякога срещат проблем с вечерния час.

Мариян Дянков - директор на група социални услуги в София: На тази възраст така общо взето бунтът е тотален. "Ти ли ще ми кажеш кога аз да се прибера, ще се прибера, когато искам". И не винаги те се вслушват.

Съвети получавало и това момиче.

Мариян Дянков - директор на група социални услуги в София: Няколко пъти преди това колежката, която е координиращ възпитател, ръководител на услугата, социалният работник са разговаряли с момичето по отношение на негово рисково поведение. По отношение на това, че понякога ходи до тези бежански центрове, че понякога поддържа контакти с младежи, които ние не преценяваме като най-добър вариант за приятелства.

Но тя не ги послушала. В нощта на престъплението отново закъсняла.

Мариян Дянков - директор на група социални услуги в София: Почваме да ги издирваме, чудим се защо закъсняват, говорим си с тях. Най-често се казва ей тук съм, по стъпалата съм или ей тук съм с едни приятели във входа, на съседната улица. Когато видим, че това не е точно така, почваме да издирваме техни близки, техни приятели. Колежката, която е била на смяна вечерта е звъннала в Районното управление, за да сигнализира, за да потърсят някакъв контакт и малко след това девойката се е прибрала.

Чак на следващия ден момичето разказало за изнасилването. В момента с него работят психолози.

Само една стена дели Евтуния Шефкетова от центъра, в който живеят децата, лишени от родителски грижи.

Евтуния Шефкетова - съседка: Наистина много внимателни, отварят ти вратата, поздравяват те винаги.

Но Евтуния ги е виждала и в друга светлина.

Евтуния Шефкетова - съседка: Категорично не се прибират навреме и съм била свидетелка за викове, крясъци, висока музика. Тийнейджъри. Просто те са имали нелеката съдба да попаднат в такава среда на живот. Мисля че хората, които се грижат за тях трябва да са повече като бройка.

Вечер при младежите има само по един възпитател.

Евтуния Шефкетова - съседка: Всеки родител на тийнейджър би казал, че той не може да се справи с 1 камо ли с 2 деца, а 1 човек да се справи с 12 или 14 деца е адски недостатъчно

С 8-те деца в центъра работят 5-ма възпитатели. Всеки от тях отговаря пряко за 2 или 3 деца. А ако възпитателите не могат да се справят Отделът за закрила на детето взема решение да настани проблемното дете в кризисен център.

Мариян Дянков - директор на група социални услуги в София: Никое от тези деца, от тези младежи не е настанен в социална услуга, защото всичко с него е наред. То е преживяло травма, преживяло е изоставяне, преживяло е насилие.

Голямата борба на възпитателите е за доверие. А най-голямото постижение е да се превърнат в авторитети. Усилията на всички сега са момичето да преодолее травмата.

Двама мигранти са изнасилили непълнолетно момиче в София

Двама мигранти са изнасилили непълнолетно момиче в София

17-годишно момиче е било изнасилено от двама непълнолетни мигранти в софийския квартал "Военна рампа". Двамата афганистанци - на 16 и 17 години с нож...