Министерството на външните работи предприе спешни действия за изясняване на всички обстоятелства по казуса Желяз Андреев. Инициативата е по разпореждане на премиера.

Междувременно Вашингтон поиска задържането на още четирима български граждани по разследването за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Прокуратурата отказа задържането им.

В подкрепа на Андреев имаше протести в София, Добрич и други български градове.

София

Сотир Цацаров: САЩ искат задържането на още четирима български граждани

Сотир Цацаров: САЩ искат задържането на още четирима български граждани

Вашингтон е поискал задържането на още четирима български граждани - двама мъже и две жени във връзка със случая с Желяз Андреев, съобщи главният прок...

Продължава протестът в подкрепа на Желяз Андреев пред Съдебната палата в София, предаде репортерът на БНТ Петър Георгиев.

Прокуратурата няма да протестира решението на Окръжния съд в Добрич, който отказа задържане на Желяз Андреев, и няма да поиска от съда арест за другите четирима български граждани. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Той уточни, че обвинението е поискало консултации дали задържането им е неотложно. Четиримата българи са издирвани на същите основания като Андреев. Цацаров не оповести имената им, но в обвинителния акт от областния съд във Флорида са вписани още Иван Сергиев, Искрен Георгиев, Любка Христова и Михаела Ненова.

© БТА
МВнР инициира консултации с правителството на САЩ за Желяз Андреев

МВнР инициира консултации с правителството на САЩ за Желяз Андреев

МВнР предприе спешни действия за изясняване на всички обстоятелства около случая с българския гражданин Желяз Андреев.

Главният прокурор добави, че правата на българските граждани трябва да бъдат защитавани, включително от българската прокуратура.

Сотир Цацаров, главен прокурор: От една страна, ние сме длъжни да изпълним законовите си задължения. От друга страна, ние търсим механизъм, с който ситуацията да бъде, ако мога да се изразя прецизирана, не отложена, но прецизирана до такава степен, че да не се стигне до необосновани и репресивни мерки спрямо българския гражданин. Българските граждани трябва да бъдат защитени... и от българската прокуратура.
Приятели на Желяз Андреев: Борбата срещу екстрадицията му тепърва предстои

Приятели на Желяз Андреев: Борбата срещу екстрадицията му тепърва предстои

Въпреки решението на Окръжния съд в Добрич от вчера, който постанови Желяз Андреев да бъде пуснат срещу мярка "подписка", насроченият за тази вечер пр...

Правосъдният министър Цецка Цачева отправи покана до Департамента за правосъдие на САЩ, чрез българското външно министерство, за провеждане на двустранни консултации

Междувременно в София, Добрич и други градове в страната имаше протести в подкрепа на Желяз Андреев. Пред Съдебната палата в столицата протестиращите събираха подписка с искане за незабавно прекратяване на процеса по екстрадиция.

Те са уверени, че Желяз Андреев е невинен и определят обвиненията срещу него като абсурдни. Протестиращите носеха лепенки с надпис „Аз съм Желяз“ и червени ленти. Самият Андреев също дойде на протеста. Той е удовлетворен от обществената подкрепа, но заяви, че трудното тепърва предстои. Коментира и искането за задържане на четиримата си колеги.

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с Желяз Андреев

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с Желяз Андреев

Омбудсманът Мая Манолова се срещна днес с Желяз Андреев и приятелката му Милена Здравкова. На срещата присъства и адвокат Ивайло Дерменджиев, експерт...

Желяз Андреев: По никакъв начин не смятам, че ние трябва да сваляме гарда. Дори напротив - в момента предстои истинската битка и все повече хора трябва да бъдат запознати с този случай. В часовете, в които бях в ареста, се надявах такова искане към тях да не постъпи. Надявах се, че това е едно недоразумение. Всякакви мисли ми минаваха през главата и се чувствам изключително разочарован, че моите близки колеги са попаднали в такава ситуация.

Омбудсманът Мая Манолова днес се срещна с Желяз Андреев и с адвоката му Ивайло Дерменджиев.

Манолова поиска преразглеждане на договора за екстрадиция между България и САЩ. „По света и у нас“ потърси американския департамент по правосъдие, но оттам отказаха коментар по случая.