Двата язовира в Смолянска област - "Пловдивци" и "Златоград" са започнали да преливат, но няма опасност за хората. Ситуацията в региона е спокойна, обяви областният управител на Смолян Недялко Славов. Няма затворени пътища в областта, въпреки обилния снеговалеж. Отпадна забраната за движение на автомобилите с вериги по републиканските пътища.

Смолян

Заради обилния снеговалеж по високите части в Смолянско е мобилизирана цялата техника на пътно-поддържащата фирма, както и снегорини от съседни области. Втори ден военнослужещи от Сухопътните войски оказват помощ при снегопочистването. На разположение е и армейски ротор от 101 Алпийски полк. Въпреки предупрежденията много шофьори и днес бяха тръгнали без вериги на автомобилите си, а други ги слагаха в последния момент.

- Очаквах, че пътят е чист и не са ми нужни.

- Там, където е за Пампорово отбивката там е зле работата.

- Знам, че в Пампорово има някаква ситуация. Аз просто ще преценя спрямо пътя.

- Със зимни гуми съм. Фарове, чистачки - всичко е точно. Вериги? Вериги - да.

Движението през проходите Превала и Пампорово задължително с вериги

Движението през проходите Превала и Пампорово задължително с вериги

Предупреждение за порои в почти цяла България. Оранжев код за валежи и опасност от образуване на поледици е в сила за 5 области в Югозападна България...

Под постоянно наблюдение са двата преливащи язовира в областта "Пловдивци" и "Златоград", но покачването на нивото им не е притеснително, заявиха от областната администрация.

Заради дъждовете нивата на всички реки в областта са повишени. Те са под непрекъснато наблюдение от местните власти, гарантират от областната управа

Всички хора, които живеят близо до реките са предупредени за евентуално наводнение.

Недялко Славов - областен управител на Смолян: Заедно с общинските кризисни щабове са предупредени доброволците и има готовност при необходимост да се пълнят чували с пясък за направата на диги.

Към момента няма населени места без ток и вода, както и бедстващи хора. Очакванията са за големи количества валежи от дъжд през тази нощ в ниските части на Смолянска област.