НОВИНИ

Почина кметът на Гданск, който беше нападнат с нож

Полските лекари не успяха да спасят живота на кмета на Гданск,който снощи беше нападнат с нож публично на сцената на благотворително събитие. 53-годишният Павел Адамович претърпя 5-часова операция, а стотици хора дариха кръв в опит да го спасят. 27-годишният нападател е арестуван. Тази вечер в града се провежда траурно шествие.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:02, 14.01.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Секунди преди покушението срещу Павел Адамович. Стотици хора са се събрали на благотворително събитие. На финала на вечерта, на сцената се качва въоръжен с нож мъж и атакува кмета.

Само няколко минути по-рано Адамович публикува снимка от сцената и казва, че се гордее с Гданск и неговите граждани.

;

В продължение на 5 часа лекарите се борят за живота на Павел Адамович. Десетки жители на града се стичат в болницата, за да дарят кръв. Раните му, обаче, се оказват прекалено тежки.

Томаш Стефаняк, директор на Университетска болница Гданск: За съжаление, трябва да ви съобщя, че загубихме битката за живота на господин кмета.

Нападателят е задържан - той е на 27-години, криминално проявен. Лежал е 5 години в затвора, а след като напада кмета, заявява, че е бил невинен и че е бил там по вина на опозиционната партия "Гражданска платформа". Разследването работи по различни версии за покушението.

Ярослав Зелински, заместник-министър на вътрешните работи: Имаме сведения, че нападателят е имал психически отклонения.
;

Не е изключено убийството да е политически мотивирано. Има съмнения и за начина, по който е охранявано събитието. Убиецът е стигнал до сцената с журналистически пропуск.

Кристоф Сиерак, зам. главен прокурор: Проверяваме дали са спазени всички изисквания за безопасността на хората както на сцената, така и в публиката.

53-годишният Павел Адамович управлява Гданск 20 години. Ползва се с огромна популярност и е известен с либералните си виждания.

Яростен критик на управляващите, недолюбван и от крайнодесните, защото защитава бежанците и ЛГБТ общността.

;

Паметта му почетоха редица политически фигури в Европа. Сред първите беше неговият съпартиец от "Гражданска платформа" и председател на Европейския съвет - Доналд Туск.

Тази вечер по улиците на Гданск стотици хора излязоха на шествие. Полският президент Анджей Дуда свика среща на кабинета и предложи утре вечер представители на всички политически партии също да се включат в демонстрациите.

От опозиционната "Гражданска платформа" обаче настояха случаят да не се политизира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роми протестираха пред МС с искане на оставката на Каракачанов
Роми протестираха пред МС с искане на оставката на Каракачанов
Дебатът за вота на доверие за кабинета Ципрас започва утре
Дебатът за вота на доверие за кабинета "Ципрас" започва утре