Девет души са задържани при акция на Главна дирекция борба с организирана престъпност, МВР и прокуратурата във видинското село Дреновец. Разследването е за организирана престъпна група за трафик на хора, пране на пари и лихварство. Досъдебното производство е под надзора на Специализираната прокуратура.

Дреновец, Ружинци

Разследването е започнало след сигнал на Областната дирекция на МВР във Видин. Задържаните са вербували социално слаби да просят, предимно в Швеция, а схемата по която са работили е позната.

Иван Гешев, заместник-главен прокурор: "Уговорките са били, че ще разделят 50 на 50 придобитото от просия в Швеция, обаче в крайна сметка са получавали дребни суми, от което голяма част от тези, работници да ги наречем, не са особено щастливи. Другата, по линия на лихварство, цитата, който ми предадоха от лице, пострадало от това нещо е - взимаш сто лева и си роб цял живот."

Близки на задържаните не отрекоха за доходите си, но твърдят, че е било доброволно:

- Просим всичките. Хората дават милост.
- Как ще минат границата тези хора, ако е против волята? В чувал ли ще ги вържем?!
Спецоперация във видинското село Дреновец срещу група за трафик на хора

Спецоперация във видинското село Дреновец срещу група за трафик на хора

Девет души бяха задържани при съвместна спецакция на Специализираната прокуратура, ГДБОП и Областна дирекция на МВР-Видин. Акцията е срещу група за тр...

Парите от престъпната, според прокуратурата, дейност са били инвестирани в луксозни коли и моти. Затова съвместно с ДНСК и Националната агенция за приходите ще проверяват законността на постройките и доходите на задържаните.

Иван Гешев, заместник-главен прокурор: "Съмнявам се, че със социални помощи или с ТЕЛК и без да имаш един ден работен в живота си, можеш да построиш и да придобиваш такива сгради и да придобиваш Х-шестици и други скъпи коли."

За случая са уведомени шведските власти. Ще бъде изготвена молба за правна помощ и европейска заповед за разследване.

© БГНЕС