НОВИНИ

След среща при премиера: Зърнопроизводителите няма да протестират

Земеделските производители отменят планирания за утре протест. Това стана възможно след среща при премиера, в която участваха земеделският министър и вносителите на промените в Закона за горивата, срещу които се обявиха земеделците. Договорено беше зърнопроизводителите да бъдат регистрирани по облекчен режим.

Александър Марков
от Александър Марков
18:05, 02.04.2018
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

След едночасова среща при премиера Бойко Борисов, земеделският министър Румен Порожанов, вносителя на промените в Закона за горивата Емил Димитров и земеделски производители, беше постигната договореност. А тя е - в закона земеделците няма да бъдат вписвани като търговци, а като потребители на гориво. На пръв поглед малка промяна, но пък водеща до доста промени в работата на земеделците.

Регистрираните сега земеделски производители ще получат удостоверение по служебен път, а всички онези ведомствени бензиностанции, които не са регистрирани, ще го направят при облекчен режим. Какъв ще бъде този режим, тепърва Агенция "Митници" ще предложи. Мерките са координирани между финансовото, земеделското министерство и приходните агенции.

Така на практика опасенията на земеделците, че ще трябва да си правят бензиностанции, което би им излязло към 60 000 лева, или пък да започнат да зареждат на бензиностанции от обикновената търговска мрежа, бяха разсети. Това няма да се случи, а те ще продължат да оперират при сегашните правила. Предлаганите по-рано нови регулации няма да важат за тях.


Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: Тези регулации нарушаваха съществуващия режим, който смятаме, че работи много добре, включително и в контролната си част и разбира се, създаваха предпоставки за допълнителна административна и финансова тежест, която в много случаи неоправдана.
Емил Димитров, председател на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата: Договорихме се за облекчен режим, за тези, които до момента не са се регистрирали как да позиционират своите резервоари - по вид, обем, местонахождение, как да се извършва контролът без нивомерни системи. Системата ще бъде разработена от Агенция Митници и НАП.
Костадин Костадинов, председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите: Имахме проблем създадоха се работни групи, работи се, за момента проблемът е решен. Другото, което мога да ви кажа, отменяме стачката, която щеше да предстои на трети, протеста, който щеше да се състои вторник, 3 април.


;

Според представители на земеделския бранш, регистрираните у нас земеделски производителите са над 70 000. От тях - между 4 и 7 хиляди са регистрирани в специален регистър на НАП, че притежават съдове за съхранение на гориво, както е записано в Закона.

Останалата част не са регистрирани в НАП. Разбира се, някои от тях са дребни земеделци, които нямат нужда от големи количества гориво и зареждат на бензиностанции, но сред тях има и много, които притежават бензиностанция, но не е регистрирана.

Именно за тях днес се прие компромисът - ще се регистрират, но при облекчени условия. Няма да се поставят, както разбрахме, нивомери, фискални устройства и редица други технически и административни изисквания, които биха натоварили производителите с непосилни почти финансови разходи.

Промените, които днес са обсъдени в Министерския съвет, ще бъдат разгледани в НС, а между първо и второ четене, ако финансовият министър и екипът му имат забележки или искат допълнителни промени ще ги направят. Законът ще влезе в сила от Нова година, обявиха след срещата при премиера днес, за да имат време земеделските производители да реагират.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роберта - роботът, който ще помага на деца със специални потребности
"Роберта" - роботът, който ще помага на деца със специални потребности
Умишлен палеж е основната версия за изгорелия блок в Сандански
Умишлен палеж е основната версия за изгорелия блок в Сандански