НОВИНИ

След среща с управляващите: По-високи заплати за общинските и областните болници

По-високи заплати в общинските и областните болници обеща здравният министър. Кирил Ананиев съобщи,че правителството ще отпусне допълнителни 30 млн. лв. за тези лечебни заведения. Това е договорено на среща при премиера Борисов с представители на сдружението на общинските болници.В нея участваха и вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов Екип на "По света и у нас"
18:02, 08.02.2019
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

За общински и областни болници в бюджетите на здравното министерство и касата през 2019 г. са предвидени с 36 милиона лева повече в сравнение с миналата година. След като кабинетът отпусне още 30, тези лечебни заведения ще разполагат с общо 66 милиона лева повече от 2018 г.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Те тази година ще имат на разположение над 600 милиона разходи от обшия бюджет на здравеопазването на държавата.

Ананиев обясни, че допълнителните средства ще позволят увеличение на разходите за заплати с до 15% в областните и до 40% в общинските болници.

Д-р Неделчо Тотев - председател на Сдружението на общинските болници: Ние сме удовлетворени, защото това за нас е една първа стъпка в правилната посока, което ние отдавна се мъчим да насочим разговорите.
;

Доволни от договорените допълнителни средства в Министерския съвет са и медиците от Карловската болница, които заплашиха с колективни оставки.

Д-р Христо Пелев - управител на МБАЛ "Д-р Киро Попов" - Карлово: Общинските болници работят с най-обикновените клинични пътеки. Той дава едно финансово пространство да се оправим.

Стоянка Урумова е медицинска сестра в неврологията. Заплатата й в момента е 700 лева. Директорът пресмята, че възнагражденията в Карловската болница може да се увеличат с около 10%.

Стоянка Урумова - медицинска сестра: Нямаме друг избор в момента и се надяваме в бъдеще това да стане и повече.
;

Увеличение на заплатите очакват и медиците от областната болница в Шумен. Възнагражденията на медицинските сестри са около 680 лева.

Нергюл Тефикова, мед. сестра в спешно-приемно отделение на МБАЛ - Шумен: Нашето заплащане е едно от по-ниските в сравнение с учители, други, дори и да вземеш магазинер от някоя верига.

Преди няколко години областната болница в Шумен обедини дейността си с общинската в Нови пазар. Това утежнило финансовото й състояние. В момента дълговете й са за над милион и 600 хиляди лева. Директорът е доволен, че ще получи допълнителни средства от държавата.

Д-р Димитър Костов, изп. директор на МБАЛ-Шумен: Ще се мъчим да компенсираме загуби от предишни години. По възможност, това е наложително, ще увеличим по някакъв начин възнагражденията на работещите в болницата и се надявам да станем по-атрактивно лечебно заведение.

Здравният министър обеща да работи за преструктуриране на общинските болници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брюксел променя газовата директива
Брюксел променя газовата директива
Затварят част от тунела на НДК заради изграждането на нова тролейбусна линия
Затварят част от тунела на НДК заради изграждането на нова тролейбусна линия