По-високи заплати в общинските и областните болници обеща здравният министър. Кирил Ананиев съобщи,че правителството ще отпусне допълнителни 30 млн. лв. за тези лечебни заведения. Това е договорено на среща при премиера Борисов с представители на сдружението на общинските болници.В нея участваха и вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов.

За общински и областни болници в бюджетите на здравното министерство и касата през 2019 г. са предвидени с 36 милиона лева повече в сравнение с миналата година. След като кабинетът отпусне още 30, тези лечебни заведения ще разполагат с общо 66 милиона лева повече от 2018 г.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Те тази година ще имат на разположение над 600 милиона разходи от обшия бюджет на здравеопазването на държавата.

Ананиев обясни, че допълнителните средства ще позволят увеличение на разходите за заплати с до 15% в областните и до 40% в общинските болници.

Д-р Неделчо Тотев - председател на Сдружението на общинските болници: Ние сме удовлетворени, защото това за нас е една първа стъпка в правилната посока, което ние отдавна се мъчим да насочим разговорите.
Премиерът Борисов: Болници в мое управление няма да закрия, искам решение

Премиерът Борисов: Болници в мое управление няма да закрия, искам решение

"Болници в мое управление няма да закрия, парите за здраве се увеличават всяка година, затова искам решение. Не приемам сестри и лекари с години трудо...

Доволни от договорените допълнителни средства в Министерския съвет са и медиците от Карловската болница, които заплашиха с колективни оставки.

Д-р Христо Пелев - управител на МБАЛ "Д-р Киро Попов" - Карлово: Общинските болници работят с най-обикновените клинични пътеки. Той дава едно финансово пространство да се оправим.

Стоянка Урумова е медицинска сестра в неврологията. Заплатата й в момента е 700 лева. Директорът пресмята, че възнагражденията в Карловската болница може да се увеличат с около 10%.

Стоянка Урумова - медицинска сестра: Нямаме друг избор в момента и се надяваме в бъдеще това да стане и повече.
Оставки на лекари и медицински сестри в болницата в Карлово заради ниски заплати

Оставки на лекари и медицински сестри в болницата в Карлово заради ниски заплати

Лекарите и медицинските сестри в Карловската болница подават оставки заради новите правила на Здравната каса, с които се намалява финансирането на нел...

Увеличение на заплатите очакват и медиците от областната болница в Шумен. Възнагражденията на медицинските сестри са около 680 лева.

Нергюл Тефикова, мед. сестра в спешно-приемно отделение на МБАЛ - Шумен: Нашето заплащане е едно от по-ниските в сравнение с учители, други, дори и да вземеш магазинер от някоя верига.

Преди няколко години областната болница в Шумен обедини дейността си с общинската в Нови пазар. Това утежнило финансовото й състояние. В момента дълговете й са за над милион и 600 хиляди лева. Директорът е доволен, че ще получи допълнителни средства от държавата.

Д-р Димитър Костов, изп. директор на МБАЛ-Шумен: Ще се мъчим да компенсираме загуби от предишни години. По възможност, това е наложително, ще увеличим по някакъв начин възнагражденията на работещите в болницата и се надявам да станем по-атрактивно лечебно заведение.

Здравният министър обеща да работи за преструктуриране на общинските болници.