НОВИНИ

След срещата между лидерите на двете Кореи: Кое е ястието на мира?

Предпазлива радост.Така може да се определи реакцията на южнокорейските медии след срещата между лидерите на Сеул и Пхенян. Държавната телевизия в Северна Корея пък описа разговорите като повратна точка в преговорите за мир на полуострова. Едно ястие, свързано с преговорите, обаче привлече вниманието на корейците. Кое е то и защо предизвика такива вълнения?

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
19:47, 28.04.2018
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Все още няма ясни индикации дали ще се стигне до обединение, но едно е ясно: до края на годината трябва да бъде сложен официално край на неприключилата война между двете Кореи.

Южнокорейските всекидневници приветстваха с известна предпазливост вчерашната среща на върха. Те подчертаха, че Северна Корея не е поела твърд и изричен ангажимент да се откаже от ядрения си арсенал, но все пак преговорите са били позитивни. От своя страна Севернокорейската централна телеграфна агенция, заяви че целта на Пхенян и Сеул е да се стигне до напълно безядрен Корейски полуостров.

;

Неочаквано, едно ястие предизвика огромни вълнения, след като лидерите на двете страни - Ким Чен-ун и Мун Дже-ин вечеряха с него на историческата среща - студени нудли стил „Пхенян“. Те са направени от елда и са заляти с бульон от говеждо, свинско и пилешко месо. Огромни опашки от хора се извиха пред ресторантите в Сеул, за да опитат „ястието на мира“.

Чой Хо-уон, жител на Сеул: Често се наслаждавам на студените нудли стил „Пхенян“. След като видях двамата лидери да ги ядат, почуствах, че и аз трябва да дойда да ги опитам. Смятам, че ще се обединим съвсем скоро и тогава ще мога да отида до Пхенян, за да опитам ястието там, където се е зародило за първи път.

Американският президент Доналд Тръмп също изрази задоволството си от проведените преговори след разговор с държавния глава на Южна Корея - Мен Дже-ин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДПС поиска ГЕРБ да се разграничи от коалиционните си партньори
ДПС поиска ГЕРБ да се разграничи от коалиционните си партньори
Ще има ли търговска война между ЕС и САЩ?
Ще има ли търговска война между ЕС и САЩ?