НОВИНИ

След срещата с премиера: От НИМХ очакват решение по казуса с БАН на 10 септември

И днес въпросът ще остане ли НИМХ в рамките на БАН остана без яснота, въпреки протеста на метеоролозите от института и категоричните им искания за отделяне от Академията на науките. Очаква се казусът да бъде разрешен на 10 септември, когато ще се проведе заседание на Общото събрание на БАН.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:16, 29.08.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Протестиращите пред Министерски съвет синоптици бяха приети на разговор с премиера Бойко Борисов. Те заявиха, че не срещат подобаващо отношение от БАН и е крайно време институтът им да бъде отделен, защото парите не стигат до никъде.

Премиерът Борисов се ангажира с проблема и коментира, че ако се наложи, държавата ще вземе участие в решението му.

Бойко Борисов - министър-председател : Не мога да оставя и държавата да е заложник на тези процеси, които текат там. Или да го решат БАН, Общото им събрание така, както е по закон... Ако не могат да го решат, то тогава ние ще го решим, като част от тези служби от институтите, които трябват за управлението на държавата, за язовири, за каскади, за климата, за замърсяването на въздуха и какво ли още не, съответно ще действаме в тази посока.

Срещата в Министерски съвет продължи повече от час, а изявление след нея направи министърът на науката и образованието Красимир Вълчев.

Той заяви, че значително по-възможен, устойчив и приемлив се очертава вариантът за извеждане на дейността на НИМХ извън структурата на БАН. Това извеждане не трябва да бъде механично, а на принципа за запазване целостта на оперативната дейност и възможност на учените, които се занимават само с научна дейност, да изберат дали да останат в структурата на БАН или в НИМХ.

Решението ще бъде разгледано на Общо събрание на БАН на 10 септември и ако не бъде прието, най-вероятно ще се стигне до предприемане на законови промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вандали вилняха в римския град Абритус край Разград
Вандали вилняха в римския град Абритус край Разград
Хора с увреждания внесоха жалби в МЗ заради промените за ТЕЛК
Хора с увреждания внесоха жалби в МЗ заради промените за ТЕЛК