НОВИНИ

След срещата в Брюксел: Евролидерите договориха нов подход към миграцията

Европейските лидери се договориха за цялостен и по-гъвкав подход към миграцията, като всяка държава допринася с каквото може за справянето с нея. Киберсигурността също беше тема в дневния ред от срещата на върха в Брюксел, продължават и коментарите около неуспешните засега преговори за Брекзит.Повече подробности за срещата в Брюксел вижте от кореспондента ни Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:17, 18.10.2018
Чете се за: 01:27 мин.
По света

Относно миграционния натиск, евролидерите постигнаха договорка да се търси начин за споразумение с държавите от Третия свят, подобно на това, което вече е в сила с Турция.

Премиерът Бойко Борисов, който също присъства на срещата, съобщи, че още следващия вторник ще посети Египет и ще проведе срещи на високо ниво.

Бойко Борисов, премиер на България: Във вторник на най-високо ниво ще проведем срещи в Кайро по всички тези теми, които трябва да се разгледат в два аспекта. На никоя държава не би й станало приятно, ако кажеш - даваме ви мигранти, за което плащаме. Точно обратното - трябва да има инвестиции и развитие, а те да проявяват солидарност - за парите, които получават да държат хората на тяхна територия, защото в Египет има пет милиона мигранти.
;

Освен миграцията друга важна тема в Брюксел беше киберсигурността в Европа. Лидерите от ЕС се разбраха за въвеждане на санкции при подобни случаи, както и нови законодателни мерки. Договориха се и да бъдат по-активни за дезинформацията онлайн, още повече, че догодина предстоят евроизбори и са възможни кибератаки.

Премиерът Бойко Борисов настоя в документа от срещата на върха да бъде включена и точка за Парижкото споразумение за климата, което би се отразило на България заради вредните емисии.

Бойко Борисов, премиер на България: По тази тема заради вредните емисии, заради нашите миньори, тези, които добиват въглища и въобще нашата енергийна сигурност, която, ако не ме лъже паметта, близо 60% е на базата на въглища, настоях много да се запише това. Да не ни обиколят някъде без да се усетим, защото има държави, като Холандия, Финландия и други, които категорично настояват.

Брекзит беше другата широко обсъждана тема, като този път оптимизмът беше повече. Лидерите са готови да удължат преходния период за Лондон, ако Великоброитания го поиска.

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Удължаване на преходния период вероятно ще има. Това е добра идея. Не е най-добрата, но без споразумение ще е опасно и за Великобритания, и за ЕС.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Днес имам чувството, че сме по-близо до окончателно решение, до споразумение. Но може би впечатлението ми е по-скоро емоционално, а не рационално. Както знаете обаче, емоциите имат значение в политиката.
;

И една любопитна подробност от срещата в Брюксел - снощи хърватски журналист улови среща между премиерите на Белгия и Люксембург, френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, които се появиха в местно заведение за по бира и пържени картофки след срещата за Брекзит. По наша информация, люксембургският премиер Ксавие Бетел е черпил останалите европейски лидери, защото е продължил да бъде премиер на страната си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вашингтон даде още няколко дни на Рияд по случая Хашоги
Вашингтон даде още няколко дни на Рияд по случая "Хашоги"
Българите, поругали с графити Парка на мира, остават в Япония за още разпити
Българите, поругали с графити Парка на мира, остават в Япония за още разпити