Бяла Слатина, Плевен и три села остават в бедствено положение след опустошителната градушка вчера. Нанесени са много поражения по домовете и инфраструктурата. Десетки къщи са без покриви, а вековни дървета са изкоренени. Днес комисии започнаха оглед на щетите в района. Там беше и вътрешния министър Валентин Радев.

Бяла Слатина Плевен Гривица, Плевен

В плевенското село Гривица са пострадали повече от 50 къщи, четири от тях са без покрив.

Миленка Вълчева: Паднали са ми оградите на стопанските сгради, не мога да си прибера животните. Нямам покрив, нямам дувари.
Асен Атов: Покривът ми е в комшиите, целият сачак, улуци, комини, прозорци, всичко е в комшиите.

Само две от къщите са застраховани и кметът на селото ще поиска помощ от комисията по бедствия и аварии. В Бяла Слатина ураганът вдигал във въздуха керемиди и дори цели покриви.

Цветан Христов: Като гледам на комшийката е паднал комина, на ония старци, те са на легло, една трета от покрива им го няма.
Тихомир Трифонов, заместник-кмет на Бяла Слатина: Най-много са щетите по електропреносната мрежа, висят жици и всичко това трябва да се обходи.

Хората бързат да купят материали за ремонта и се оплакват, че цените на керемидите са се повишили, заради търсенето.

Пламен, майстор: Трябва да се сменят мертеци, летви, капаци, керемиди. Да се заздрави, да няма течове.

Днес екипи на пожарната и поддръжката продължиха с разчистването на падналите дървета и клони.

В Плевен министърът на вътрешните работи Валентин Радев подчерта, че от две години в областта е правена планирана санитарна сеч, което е предотвратило по - сериозни щети от бурята.

Валентин Радев - министър на вътрешните работи: Ето сега вероятно ме чуват и други кметове - да отделят пари и да го правят това. Там, където е профилактирано, орязани дървета, минали са тези, които разбират от това, дали са сигнали и управата местната го е направила.

Главен комисар Николай Николов заяви, че вчера са били в непрекъснат контакт с Агенцията за борба с градушките.

гл. комисар Николай Николов - директорът на ГДПБЗН: Доброто е, че знаехме пътя и предупредихме сравнително навреме хората да се изтеглят. Например хората в Левски, нагоре в Обнова. Фактът, че нямаме жертви, е добре.

Министър Радев заяви, че държавата ще направи всичко възможно, за да подпомогне най-засегнатите социално слаби семейства след като се опишат щетите.

© снимки: БТА