НОВИНИ

Супервторник за Клинтън и Тръмп

Хилари Клинтън и Доналд Тръмп затвърдиха преднината си в най-важния ден от първичните избори в Съединените щати досега. Кандидатите за номинацията за кандидат-президент на демократите и на републиканците спечелиха в по седем щата в така наречения Супервторник.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:02, 02.03.2016
Чете се за: 02:15 мин.
По света

Както се очакваше, вторникът беше супер за Доналд Тръмп и Хилари Клинтън - двамата затвърдиха преднината си. Резултатите от Супер вторника изглеждат така - при републиканците - Тръмп печели в 7 щата, Тед Круз - в три, но сред тях е най-важният щат - джакпотът на супервторника - Тексас, от който има най-голям брой делегати. Марко Рубио остана с победа само в Минесота.

При демократите - Хилари Клинтън спечели в 7 щата, а Бърни Сандърс - в 4 щата, след които родният му Върмонт.

Доналд Тръмп, кандидат за номинацията на републиканците: "Гледах речта на Хилари и тя говореше за ниските заплати и "колко е зле всичко, но ние ще го оправим". Но тя е в играта от толкова дълго, че ако не е оправила нещата досега, няма да ги оправи и в следващите четири години, само ще става по-лошо. Тя иска да направи Америка цяла отново, но аз мисля, че "Да направим Америка велика отново" е много по-добре".
Хилари Клинтън, кандидат за номинацията на Демократическата партия: "Вярвам, че Америка се нуждае от повече любов и доброта. Защото това работи. Вместо да строим стени, ще премахваме бариери и ще създаваме възможности, защото само така всеки американец ще може да реализира напълно способностите си. Залогът на изборите е по - висок отвсякога, а реториката на другата страна е по-ниска отвсякога. Опитите да се раздели Америка на "ние" и "те" са грешка и ние няма да позволим това".

Хилари Клинтън говори за любов и доброта, но това не бива да ни заблуждава, тя и кампанията ѝ са олицетворение на прагматизма и знак за това е, че тя спомена Сандърс, само за да го поздрави, а говори много повече по адрес на Тръмп - когото явно разпознава като истинския си съперник за Белия дом. Победите й в южните щати се дължаха до голяма степен на подкрепата на афроамериканците и малцинствата.

За нея въпросът не е дали, а кога ще получи номинацията. Победите на Сандърс макар и да дават импулс на кампанията му, но едва ли ще преобърнат надпреварата. Сандърс е изключително интересен кандидат, който тръгна от нулата или по - точно от 3 процента подкрепа преди 10 месеца, а сега дори побеждава изборната машина на Клинтън в определени щати. Сандърс каза пред привържениците си, че кампанията, която води, не е просто за следващия президент на страната, а за трансформирането на Съединените щати, каза и още - Няма да оставим Доналд Тръмповците по света да ни разделят. Но според повечето анализатори, е трудно да си представим човек, определящ себе си като социалист начело на Съединените щати.

;

Как изглеждат нещата в другия лагер - на републиканците и наистина ли Тръмп е ясен фаворит?

При републиканците въпросът е един - има ли човек, който може да бие Тръмп и кой е той? След супервторника се очерта още по-ясно разцеплението в Републикансакта партия, което се очаква да я разтърси до основи.

;

Причината е, че Тръмп - меко казано - не се харесва на умерените републиканци. Той каза в речта си преди часове, че е обединител на партията, но това послание идва от човек, който изрече най-много обиди в ефир, отколкото през която и да е кампания досега, който се закани да изгради стена по границата с Мексико, да депортира 11 милиона нелегални имигранти, да забрани временно влизането на мюсюлмани в страната и това са само част от крайните му идеи.

От друга страна, кандидатът, който се харесва на умерените републиканци - Марко Рубио се очерта като големият губещ само с една победа досега. Пред привържениците си той нарече Тръмп мошеник и обеща, че партията на Линкълн и Рейгън никога няма да застане зад такъв човек, обеща да спечели след две седмици - на 15 март - вота във Флорида. Но Рубио все по-трудно може да изиграе убедително ролята, която се очаква от него - да покаже, че той е човекът, който може да победи Тръмп.

Другият възможен избор на републиканците е Тед Круз, който дотук има 4 победи, като броим и Ню Хемпшир. Круз каза снощи, че той е човекът, който може да победи Тръмп. Така че развръзката от драмата на републиканците тепърва предстои. Остава да се произнесат още 35 щата. Интересно е дали ще видим нови лица в надпреварата, но и така тези избори повече отвсякога заслужават да бъдат наречени политическо шоу.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Софийската филхармония с 11-часов музикален маратон за 3 март
Софийската филхармония с 11-часов музикален маратон за 3 март
Русия и Сирия използват миграцията за дестабилизиране и разделение на Европа
Русия и Сирия използват миграцията за дестабилизиране и разделение на Европа