На 26 април догодина БСП ще проведе първия си пряк избор за председател. Всеки член на партията ще има право да гласува, реши днес Националният съвет. Ако се стигне до евентуален балотаж, той ще се състои на 3 май. Според досегашните правила лидерът беше избиран от Конгреса на партията.

Сред основните изисквания за кандитатите са те да имат 8 години стаж като партийни членове и поне 4 години от тях да са били в ръководни органи на партията. Правилата се работят вече почти година и за тях е ползван европейски опит.

Деница Златева, зам.-председател на НС на БСП: Ще има много ясен и прозрачен процес и в предизборната кампания и при съставянето избирателните списъци и в процеса на организацията на изборния ден.

Пленумът одобри и състав на Централна комисия по провеждане на избора. Председател ще бъде Емил Войнов. Дарения от физически лица в размер на 10 минимални работни заплати ще бъдат позволени за всеки кандидат.

Предизборната кампания на кандидатите ще стартира 30 дни преди първият тур на 26 април. Днес конкретни кандидатури не са били обсъждани.

Самата Деница Златева беше категорична, че няма да участва в надпреварата. По думите й, сред акцентите на днешния пленум не е била темата за напрежението в партията след гласуването на кандидатурата на Сотир Цацаров за шеф на Антикорупционната комисия.

БСП решава как ще си избира лидер

БСП решава как ще си избира лидер

На пореден драматичен пленум БСП решава как ще си избира лидер.