НОВИНИ

След тежките великденски трапези: Как ще се отразят на кантара и здравето ни?

Великденският пост приключи с яйца, козунаци и агнешко - как обаче, това ще се отрази на кантара у дома, всеки сам ще види. Но пък как може да се отрази на здравето ни е друг въпрос - гост в студиото на "Денят започва" беше диетологът проф. Донка Байкова. По думите ѝ, ние променяме модела си на хранене, инстинктивно с по-високите температури се отказваме от блажните храни постепенно и минаваме към олекотен по калории и енергийна стойност хранителен режим.

bnt avatar logo
от БНТ
07:50, 10.04.2018
Чете се за: 01:00 мин.
Още
проф. Донка Байкова, диетолог: В това меню включваме киселото мляко, нашата традиционна лятна супа - таратора, минаваме към по-леките меса, ако изобщо продължаваме да ги консумираме в такава честота, каквато е била през зимата. През лятото не на всеки му се яде свинска пържола или пък сармички с кисело зеле, но пък с лозови листа става. Би трябвало да минем на повече риба, омлети или пък български миш-маш. Сега пък е зеления период на годината - лапад, спанак и коприва. Можем да ги консумираме под всякаква форма - ако са екологично чисти, може да са сурови във вид на смутита или на салати.
;

Спорт и забавление в едно за оптимална форма след Великденските празници. Гости в студиото на "Денят започва" бяха Даниела Ризова и Моника Цветкова, които ни показаха полезни упражнения с големи фитнес топки.

Вижте ги във видеото!

;

Зелената салата е най-полезна с лимон, за да може ако има нитрати, да им попречи да станат нитрити в стомаха. Лимонът намалява тази възможност. Зелената салата може да се консумира и с кисело мляко. То създава т. нар. микробион, който намалява с 30% рака на дебелото черво, както и алергичните предразположения, повишава имунната устойчивост също с 30%, намалява нивата на холестерола и триглицеридите. Кофичка кисело мляко на ден и задължителна и то от това, което е по БДС, обясни Донка Байкова.

Салатите могат да се овкусяват със слънчогледово олио или със зехтин. За маслиновото масло по-добре е да е екстра върджин. Други полезни зелени храни са зеленият фасул и баклата. Да не забравяме, че два пъти на седмица трябва да приемаме боб или леща. Проф. Байкова посъветва да преминем на олекотения хранителен режим постепенно, за да не се получи стрес за организма след обилното и богато великденско угощение.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Модел Горубляне: Как да се пазим от некоректните продавачи на коли втора ръка?
Модел "Горубляне": Как да се пазим от некоректните продавачи на коли втора ръка?
Производители: Месните и млечни продукти за деца да бъдат само от родни суровини
Производители: Месните и млечни продукти за деца да бъдат само от родни суровини