НОВИНИ

След трагедията в Етиопия: Над 20 държави спряха полетите на „Боинг“ 737 Макс 8

Над 20 държави, включително най-големите икономики от Европа и Азия, затвориха въздушното си пространство за „Боинг“ 737 Макс 8. Такава забрана беше наложена преди малко и за целия Европейски съюз. Това става въпреки уверенията на американската корпорация и авиационните власти на САЩ, че проблеми с безопасността на полетите на тези пътнически самолети няма. Два такива катастрофираха в рамките на 5 месеца, а при инцидентите загинаха близо 350 души.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
21:00, 12.03.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Два дни след катастрофата на етиопския „Боинг“ 737 Макс драстично се увеличи броят на държавите, които забраниха такива машини да излитат и да кацат от летищата им, както и да преминават през въздушното им пространство. Великобритания, Германия и Франция са сред държавите, които се присъединиха днес към обявилите вчера забрана - Индонезия и Китай.

Томас Антъни, директор на програмата за авиационна безопасност в Университета на Южна Каролина: Ако не знаете дали в страната ви е получена най-новата директива за годност за полети и дали екипажите са запознати с нея, мъдро би било да спрете полетите.

Така разсъждават властите във все повече страни след трагедията в Етиопия, а преди това - през миналия октомври, и в Индонезия, когато също катастрофира "Макс 8" на "Боинг". От самолетостроителната корпорация и от авиационните власти на Съединените щати са категорични, че най-новият модел на най-продавания самолет в света е сигурен.

За по-малко от два дни "Боинг" загуби над 20 милиарда долара от пазарната си стойност.

А Доналд Тръмп отдаде проблемите на съвременната гражданска авиация на прекалено многото електроника за сметка на човешкия фактор в пилотирането. Тръмп сподели, че не би искал Алберт Айнщайн за пилот на президентския си самолет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисия в Пловдив оглежда сградата паметник на културата, облепена с тапети
Комисия в Пловдив оглежда сградата паметник на културата, облепена с тапети
180 български и международни компании участват в „Дните на кариерата“
180 български и международни компании участват в „Дните на кариерата“