НОВИНИ

След труса край Асеновград: Напукани стени и паднали комини

Земетресение с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер разлюля тази нощ района на Асеновград. Земният трус е бил с епицентър на около 2 километра от града - близост до селата Моминско и Караджово, и на дълбочина 14 километра. Няма данни за пострадали или сериозни щети.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Росица Колева
12:09, 22.02.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Трусът, събудил хората в Пловдив, Асеновград и региона е бил кратък, но мощен.

- Събудихме се от страшен тътен в началото, след това усетихме доста силно разлюляване. Беше вертикално в началото, а след това аз го усетих хоризонтално, моето легло се размести на 10 см от стената.

- И след това всичко се разтресе събудих се уплаших се, но щети нямаме, отвън излизаха...

;

Материалните щети, докладвани до момента, са малки, предаде репортерът на БНТ Росица Колева от асеновградското село Караджово. Става дума за напукани стени, разместени керемиди и паднали комини.

Хората разказват за силен тътен, след което земята се разстресла. Вижте повече:

;

Земетресението се е усетило в Пловдив и дори по високите етажи в Благоевград. То попада в категорията на умерените трусове, а районът около Пловдив е един от най-сеизмичните в страната. Според специалистите честити трусове от и около 4 по Рихтер е добър знак, защото напрежението се освобождава и не са вероятни силни земетресения от типа на Чирпанското преди 90 години, което е било с магнитуд 7 по Рихтер.

;

След първото земетресение е имало поредица от затихващи трусове. Жителите на Асеновград усетили няколко от тях.

Петър Бояджиев, зам.-кмет на Асеновград: Имало е два затихващи труса. Единият е в 2.01 часа, с магнитуд 2,5 на 4 км от Асеновград. Другият в 3:10 часа с магнитуд 2,4 на 6 км от Асеновград посока депото за отпадъци.

Близо 30 са регистрираните затихващи земетресения. Според сеизмолозите това са т. нар. афтършок трусове, които са нормално явление. Няма хора, потърсили помощ от институциите.

Цвятко Дешев - говорител на пожарната в Пловдив: Към момента такива сигнали за бедстващи хора, пострадали или някакви щети от снощния трус не са постъпвали в оперативния център. Държа да успокоя гражданите, че засега нещата са спокойни.

Водоподаването в няколко района на Пловдив е нарушено, но от водното дружество са категорични, че това са аварии, които нямат общо със земетресенията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна 24-часовата стачка на авиокомпанията „Ер Франс“
Започна 24-часовата стачка на авиокомпанията „Ер Франс“
Убитият мъж в Люлин сигнализирал, че внуците му са държани в изолация
Убитият мъж в "Люлин" сигнализирал, че внуците му са държани в изолация