НОВИНИ

След труса в Индонезия: Десетки загинали, стотици ранени и хиляди евакуирани

В Индонезия - над 98 загинали, над 200 ранени и над 10 000 евакуирани - това е резултатът след последното мощно земетресение. Трусът със сила 6,9 на остров Ломбок вчера предизвика разрушения, хаос и паника. Предстои евакуацията на още около 700 души, изолирани на пострадалите острови. Индонезия беше разтърсена два пъти в рамките на седмица от мощни трусове.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:53, 06.08.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Всяка минута е решаваща - за спасителите и за затрупаните без въздух под рухнали стени. Този човек на остров Гили има късмет да бъде спасен. Но повечето от жертвите са намерили смъртта си именно под рухнали сгради. Сега най-важното за властите е да организират евакуацията на още стотици, останали на най-тежко пострадалите острови.

Сутопо Пурво Нугрохо, говорител на Националната агенция за борба с бедствията: "Евакуацията се прави стъпка по стъпка заради недостиг на плавателни съдове. Първите стъпки са да се евакуират 200 чуждестранни и местни туристи."

Всички тези хора на брега на едно от трите островчета Гили, близо до Ломбок, заснети от шефа на местната водна полиция, очакват лодки и кораби за евакуация. Плитките крайбрежни води не позволят акостирането на големи кораби, затова евакуацията протича бавно. Съобщава се, че туристите помагали за качването на ранените с предимство.

Трусът снощи предизвика паника сред местните и туристите. Стотици хора прекараха нощта на открито. Дори и след отмяната на предупреждението за цунами, хиляди чужденци се отправиха към летищата, за да напуснат незабавно страната.

Кевин, американец: Опитвам се да хвана полет, за да се махна заради възможни последващи трусове. Не знам какво ще последва - и с това предупреждение за цунами.

Вторичните трусове са били над 120. А след като земята се успокои, за индонезийците предстои възстановяването на над 13 000 сгради и къщи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват Бенчо Бенчев и Несрин Узун за укривателство и връзка с Митьо Очите
Разследват Бенчо Бенчев и Несрин Узун за укривателство и връзка с Митьо Очите
Още не са готови пробите за африканска чума по свинете от Шабла
Още не са готови пробите за африканска чума по свинете от Шабла