Каква е сеизмичната обстановка след серията от земетресения в южната ни съседка Турция вчера и има ли опасност от трус в България - гост по темата в Сутрешния блок на БНТ беше проф. Николай Милошев от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Цяла нощ в страната е имало афтършокови трусове след вчерашните две по-силни земетресения, обясни професорът.

Проф. Николай Милошев, Институт по геофизика: И двете земетресения са били плитки - на кратко разстояние, затова не са усетени в България.

В днешно време вече разполагаме с много по-качествена апаратура, улавяме много по-слаби земетресения, което преди беше невъзможно, обясни професорът.

Той допълни, че е необходимо в обществото да бъде изградена определена култура на поведение при такъв тип природни бедствия.

Проф. Николай Милошев, Институт по геофизика: За разлика от японците например, при които това е ежедневие, ние нямаме сеизмична култура, способност да не изпадаме в паника, което наистина е трудно, когато земята се люлее под краката ти.

Вижте целия разговор във видеото!

Серия от земетресения разлюляха Турция

Серия от земетресения разлюляха Турция

Две силни и десетки по-слаби земетресения разлюляха днес Югозападна Турция. Най-малко 20 души са пострадали, до момента няма информация за загинали. Н...