НОВИНИ

След убийството на Симона: Подобрена ли е охраната в училищaта

Изминаха два месеца след кървавия инцидент в Сливен, при който 15-годишната ученичка Симона беше намушкана в двора на училището, в което учи. Дали след трагедията има промяна в охраната на учебните заведения в Сливен и какво е предприето, за да не се допускат отново такива инциденти, провериха Диана Иванова и операторът Румен Колев.

bnt avatar logo
от БНТ
11:35, 25.01.2016
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Два месеца след трагичното убийство на 15-годишната Симона на стълбите пред Професионалната гимназия по икономика в Сливен, видимата промяна в охраната на двете училища, които са в един двор, се изразява само в патрулиращи охранители навън и една заварена врата.

Тя осигуряваше по-пряк достъп до гимназията, но през нея е връхлетял 28-годишният Димитър Иванов и е наръгал с нож Симона и опитващата се да я защити педагогическа съветничка.

Преди да стигне до тях извън училището той се е саморазправил и е наръгал и друг 28-годишен мъж, който се опитал да го спре, извикан от приятелка на Симона. Според директорката на учебното заведение и преди инцидента училището е било охранявано и е имало вътре и вън видео наблюдение.

Лиляна Тодорова: Училището си имаше охрана преди това до момента, в който се случи този трагичен инцидент. Предвид на зимния сезон и краткия ден и ранното смрачаване се наложи да назнача и допълнителна щатна бройка за училищния двор, тъй като пак повтарям това е обществено достъпно място.

Охраната на училището не е могла да се намеси, защото нападението е станало много изненадващо на стълбите пред сградата. Дежурният охранител вече не работи в това училище. За себе си той е убеден, че всеки е можел да стане жертва на развилнелия се убиец в този трагичен ден.

Инцидентът предизвика завишаване на мерките за сигурност в цялата община. Кметът на Сливен е назначил комисия, която е обследвала всяко училище и е набелязала мерки за подобряване на сигурността. Проверени са всички системи за видео наблюдение на учебните заведения, за да могат те да обхващат и училищните дворове.

Стефан Радев, кмет на община Сливен: Предвиждаме и нови срещи с директорите, на които отново да обърнем внимание на голямата роля на добрата комуникация с органите на МВР и това децата да знаят как да реагират в трудните моменти. Защото в случая до голяма степен беше въпрос на слаба комуникация и това беше инцидент, който е можел да се предотврати, ако органите на реда са били уведомени по-рано.

Охраната на училищата в община Сливен е завишена след инцидента, но учебните заведения внимателно планират всеки разход, защото го финансират със собствения си бюджет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руски опозиционери в Страсбург вместо официална делегация
Руски опозиционери в Страсбург вместо официална делегация
Седяща стачка в тунизийския град Касрин
Седяща стачка в тунизийския град Касрин