НОВИНИ

След ударите в Сирия: Тереза Мей даде обяснения пред Камарата на общините

Темата за ситуацията в Сирия и ударите на коалицията по военни обекти там продължава да доминира в дневния ред на политическите лидери. Френският премиер Едуар Филип защити пред парламента решението за френски удари по Сирия, а днес президентът Еманюел Макрон ще говори пред Европейския парламент. Франция започна процедура по отнемане на най-високото си отличие за заслуги - ордена на Почетния легион, присъдено на сирийския президент Башар Асад. Ударите в Сирия са обсъдили в телефонен разговор Ангела Меркел и Реджеп Ердоган. Следователите от Организацията за забрана на химическите оръжия ще пристигнат в сирийския град Дума в сряда, за да разследват предполагаемата химическа атака, извършена там на 7 април. Британският премиер Тереза Мей даде обяснения пред Камарата на общините.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:09, 17.04.2018 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
По света
ударите сирия тереза мей даде обяснения камарата общините

Бурни емоции в британския парламент. Министър-председателят Тереза Мей застана пред Камарата на общините, за да защити решението си да включи Кралските военновъздушни сили в бомбардировките в Сирия. Тя отново подчерта, че ударът е бил ограничен, целенасочен и ефективен.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: Този уикенд Великобритания, Франция и Америка отправиха ясно послание на тези, които погазват международното право: Спрете и спрете сега!

Опозиционният лидер Джереми Корбин обаче се усъмни, че Тереза Мей просто е следвала заповедите на американския президент Доналд Тръмп. Лейбъристът заяви, че Мей е сгрешила, като не е поискала одобрение от парламента преди да се включи във военната операция. На това министър-председателят отговори, че решението й се е опирало изцяло на британския национален интерес. По думите ѝ не се е консултирала с парламента заради скоростта на действията на съюзниците.

На въпрос би ли наредила нови удари, ако отново се докаже употребата на химически оръжия, Тереза Мей бе категорична:

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: Никой не трябва да се съмнява в решимостта ни да гарантираме, че няма да се стигне до ситуация, в която използването на химически оръжия е нещо нормално.

Тереза Мей обясни, че има широка международна подкрепа за ударите на САЩ, Франция и Великобритания по сирийски обекти за химически оръжия

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Върховният командващ Съюзното командване на НАТО пристига у нас
Върховният командващ Съюзното командване на НАТО пристига у нас
Световен ден на съпричастност с болните от хемофилия
Световен ден на съпричастност с болните от хемофилия