НОВИНИ

След вчерашната оставка: Премиерът върна Бисер Петков на поста социален министър

Бисер Петков остава министър на социалната политика. След като вчера премиерът прие оставката му, тази сутрин решил да го върне на поста. Причината е, че протестиращите майки на деца с увреждания, чиито проблеми бяха посочени като причина за оставката, и синдикатите се обявиха в подкрепа на Петков. Бойко Борисов коментира, че се надява това да сложи край на палатковия лагер на протестиращите пред парламента, те обаче остават, но протестът им няма да се разраства. С Бисер Петков и омбудсмана Мая Манолова майките обсъдиха изцяло нов закон за личната помощ.

Мария Чернева
от Мария Чернева Ирина Цонева
20:00, 12.06.2018
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Протестиращите майки на деца с увреждания реагираха остро на оставката на социалния министър. Диалогът с него тъкмо започнал да става конструктивен. Премиерът реагира от Измир.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Оставям Бисер Петков да продължава да си изпълнява ангажимента, да направи срещи с тях - да видиме дали това, което казват, че сега като имат министър, който изцяло ги разбира, сиреч правителството ги подкрепя, ще продължат с палатковия лагер. Просто аз я видях тази жена едната - гледах БНТ и НОВА.

- По БНТ каза, че са се разбрали.

Бойко Борисов - министър-председател на България: По БНТ каза: "...не знам защо министъра го сменят, след като от утре няма да има палаткови лагери". Чудесно. министъра остава.

По заръка на премиера, социалният министър се срещна с протестиращите майки и с омбудсмана Мая Манолова. Диалогът според всички е възстановен, но палатковите лагери остават.

Вера Димитрова: В момента имаме обещание за след седмица за официално становище, което от наша страна спира не палатките и протеста, спира само разрастването му.
Ина Маринова: Протестът продължава, целта е да дочакаме приемането на този закон.
Мая Манолова - омбудсман на Република България: Смисълът на събитието от вчера до днес е, че най-накрая днес се седна сериозно да се обсъждат текстовете, философията и финансовите разчети по закона за личната помощ.

Дали 200 или 300 милиона ще струва той или някъде по средата, финансовите разчети на този закон трябва да станат ясни до края на седмицата.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Не смятам че правим реформа под натиск, наистина настоятелни са исканията това да стане възможно най-бързо, ние тръгнахме да правим реформа отговорно, която изисква съответно време.

При всички случаи той няма да бъде вкаран в парламента като проект на кабинета. За да бъде приет по-бързо той трябва да бъде бъде внесен директно от депутати. Но ще се търси съгласието на министрите.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Надявам се, че след като ги специфицираме достатъчно добре, ако намерим подкрепа от премиера и финансовия министър, ако не така или иначе оставката е депозирана.

Според омбудсмана и майките, законът за личната помощ едва ли ще е много по-скъп, защото ще преструктурира сегашни плащания.

Ина Маринова: Но в никакъв случай нещо огромно, което да е недостижимо, тъй като ние предлагаме... както е сега има програми, а всъщност този закон да обедини всичките тези услуги.

Законът трябва да регламентира кой и на каква лична помощ има право, кои са доставчиците на тази социална услуги и да освободи хората с увреждания от зависимостта друг да управлява техните нужди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заев и Ципрас се споразумяха: Новото име ще е Република Северна Македония
Заев и Ципрас се споразумяха: Новото име ще е Република Северна Македония
Предварителен доклад за газовия хъб Балкан
Предварителен доклад за газовия хъб "Балкан"