Премиерът Бойко Борисов беше награден от президента Мило Джуканович с най-високото държавно отличие - орден "Черна гора" с лента. Транспортната и енергийна свързаност на Балканите, европерспективата на Черна гора и партньорството на двете страни в НАТО бяха акцентите в разговора му с премиера Душко Маркович и с председателя на Скупщината Иван Брайович.

Душко Маркович посрещна Бойко Борисов с военни почести и благодари за цялостната подкрепа на страната ни за евроятлантимеския път на Черна гора, за политическата и експертна помощ и за конкретните инициативи в посока Западни Балкани направени по време на българското европредседателство и срещата на върха в София.

Душко Маркович, министър- председател на Черна Гора: Усилията на премиера Борисов и неговото правителство доведоха до приемането на политическа декларация в София, която даде на страните кандидатки ясна европейска перспектива. Сега всичко вече зависи от нашите способности да реализираме напредък.

До края на годината Черна гора трябва на всяка цена да затвори двете важни глави околна среда и конкуретноспособност и тогава ще има реален шанс за скорошно членство посочи Бойко Борисов. След това, от началото следващата година започва кампанията за евроизборите.

Бойко Борисов, министър-председател на Република България: В много от държавите страхът от Балканите е много голям и няма да е модерно и политически удобно да се поставят тези теми.
Бойко Борисов беше награден с най-висшето държавно отличие на Черна гора

Бойко Борисов беше награден с най-висшето държавно отличие на Черна гора

Министър-председателят Бойко Борисов бе награден с орден "Черна гора" с лента от президента на страната Мило Джуканович. Най-висшето държавно отличие...

Двамата премиери бяха на едно мнение, че транспортната свързаност между страните от региона е от стратегическа важност за икономическия им напредък.

Бойко Борисов отново лансира идеята част от изплащането на кредитите, които международните финансови институции биха могли да отпуснат за свързаността на Балканите, да става чрез въвеждането на тол системи и таксите за ползване на пътищата в региона да бъдат уеднаквени, за да може преминаването през КПП-тата да се улесни максимално и Балканите да станат мощна икономическа зона.

Наред с инфраструктурните проекти, от българска страна дойде идеята за нов стратегически проект, а именно да бъде създадено смесено дружество между България и Черна гора от символично участие в ядрената ни центарала до пренос на електроенергия включително и към Италия през подводния кабел, който се изгражда с Черна гора.

Бойко Борисов, министър-председател на Република България: Мисля, че това би бил един много добър, работещ, печеливш проект.

През следващите месеци може да подготвим една подобна структура, каза още Бойко Борисов и добави, че това ще е един балкански проект с участие на всички държави, които имат интерес.

Бойко Борисов, министър-председател на Република България: Стига за мигранти сме говорили вече, да говорим за пренасяне на туристи, енергия, бизнес. Омръзна ми 3-4 години в Европа само говорим за мигранти.

Черногорският Президент Мило Джуканович връчи най-висшето държавно отличие на българския премиер в знак на благодарност за последователните му усилия и подкрепата на страната ни за европейската перспектива на Черна гора.

Каза му, че като премиер е сложил един своеобразен отпечатък в двустранните отношения, а Бойко Борисов прие наградата с думите, че това е оценка за България.

Премиерът Бойко Борисов е на официално посещение в Черна гора

Премиерът Бойко Борисов е на официално посещение в Черна гора

В правителствената резиденция Вила Горица в столицата Подгорица премиерът Борисов беше посрещнат с военни почести от своя черногорски колега Душко Мар...