НОВИНИ

След визитата на Медвев: Защитихме ли националните си интереси в енергетиката

След двудневното посещение на Дмитрий Медведев в София - какви са изводите от визитата на руския премиер? Темата в Сутрешния блок на БНТ1 коментираха председателят на АБВ Румен Петков и председателят на СДС Румен Христов.

bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 06.03.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Експертите бяха категорични, че е необходима диверсификация в доставките на газ, но при определени условия и спазване на българските интереси. Проблемът при визитата на Медведев е, че не бяхме достатъчно добре подготвени, подчерта председателят на АБВ.

Румен Петков, председател на АБВ: Диверсификация на всяка цена, но на първо място е цената на газа. Гърция е с диверсифицирани доставки, цената там е 27 евро на мегават, в България, която не е диверсифицирана, е 22 евро на мегават. България трябва да има една амбиция - пряка доставка на руска газ и от там доставка на Сърбия, Унгария и т.н. Така ще бъде много по-евтино, защото доставката ще е пряка.

Румен Христов, председател на СДС: Появата на който и да е държавен премиер е добро мероприятие от гледна точка на взаимноизгодното сътрудничество, въпросът е как България защитава своите интереси. Нямам отговор на въпроса как ние ще намерим пари да изградим този тръбопровод в Северна България, а не можем да намерим малко средства да довършим интерконектора, за който се говори от толкова години. Не може целият енергиен сектор да зависи от една държава, затова е добре да имаш диверсификация, да имаш друг избор.

И още - коментарите по становището на "Росатом" за АЕЦ "Белене", вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Дичев: Визията на Макрон за Европа е много добър компромис
Проф. Дичев: Визията на Макрон за Европа е много добър компромис
Световните реакции след призива на Макрон за европейски ренесанс
Световните реакции след призива на Макрон за "европейски ренесанс"