НОВИНИ

След второто класиране за гимназиите: За първи път ТУЕС влезе в топ 3

Излезе второто класиране за профилираните и професионалните гимназии след 7. клас. В столицата в него участваха над 3400 ученици. Балът за най-желаните десет училища падна, но все пак остана по-висок от бала за първото класиране миналата година. За съжаление близо 700 ученици отново останаха некласирани, те мога да се борят за място в третото класиране.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
14:01, 18.07.2019
22572
Чете се за: 01:01 мин.
Още

След второто класиране баловете за най- желаните столични гимназии паднаха между 2 и 11 точки. Училището с най-висок бал- 476,5 - остана Софийската математическа гимназия, следвана от 91- ва немска, ТУЕС и 73- то училище.


;

Второто класиране за гимназиите в столицата роди новина. За първи път Технологичното училище "Електронни системи" изпревари по бал 73-то училище или Втора немска гимназия и застана на трето място.

Причината - все повече младежи искат да учат компютърно програмиране. Надолу в класацията за най- желаните гимназии промени няма. Следват 164-та испанска, двете английски гимназии, френската, 22-ро и 35-то училище. Колкото до минималните балове, те паднаха, но тази година останаха много високи.

Ваня Кастрева, началник на РУО - София: В сравнение с миналата година той отново е по-висок включително и от първо класиране.

В столицата във второто класиране участваха над 3400 ученици, класираха се над 3700 като тук се включиха и част от некласираните на първия етап деца. Те трябва да се запишат на 19 и 22 юли.

Останаха обаче 699 некласирани ученици, които очевидно не са подредили добре желанията си. За тях остава още един шанс- третото класиране.


;

Свободните места за него ще бъдат обявени на 23 юли. То обаче е рисково, защото ако ученикът се е записал след второ класиране, то той трябва да се отпише и отново да участва в електронното подаване на документи.

Ваня Кастрева, началник на РУО - София: Така че е добре да се прецизира, да не се поемат излишни рискове, защото реално погледнато ученикът ще загуби мястото си, на което е класиране и се е записал на второ класиране.

Третото класиране ще излезе на 29 юли. Интересен факт е, че на още на първото класиране бяха попълнени изцяло само две паралелки. Те са "Природни науки " в НПМГ с химия и биология, където учениците се готвят да учат медицина. И паралелката "Логистика на товари " в 123- то училище .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкриха кражби на ток чрез мобилни фургони за копаене на криптовалута
Разкриха кражби на ток чрез мобилни фургони за копаене на криптовалута
Протест срещу липсата на вода в село Бояджик
Протест срещу липсата на вода в село Бояджик