Възрастен мъж от София се прости с повече от 90 000 лв. при телефонна измама. Той бил атакуван от представящи се за полицаи в продължение на дни, докато даде пари и ценности. Измаменият твърди, че дори бил заплашван с убийство. От началото на годината всеки ден в София се подават сигнали за поне по една успешна телефонна измама.

На 20 януари непознат мъж се обадил на домашния телефон на Светослав Стоилов.

Светослав Стоилов, жертва на телефонна измама: Обаждат ти се, заплашват те. След това се обажда господина, който е от МВР и започва да те убеждава как трябва да предпазиш нещата си. - С какво ви заплашиха тези хора? - Ами, как с какво - с убийство. - Колко пъти ви звъняха по телефона? - То не спираше това обаждане. Повече от пет дена.

Стоилов предоставил за връзка мобилен телефон. На него разговарял с мъж, представил се за полицай, който го инструктирал как да помогне на униформените, за да задържат група телефонни измамници. На 25 януари трябвало да остави парите в района на Транспортна болница в столицата.

Иво Величков, "Криминална полиция" - СДВР: Множество разговори са проведени, сумата е около 90 000 лв - общо. Като са дадени и златни и сребърни накити.

Светослав Стоилов разбрал, че е измамен едва в понеделник вечерта, когато гледал репортаж по телевизията за друг измамен с подобна сума в София. Парите също били оставени в района около Централна гара и Транспортна болница. Разследващите не изключват двете измами да са дело на една група.

Иво Величков, "Криминална полиция" - СДВР: Работи се и по тази версия, както и по други вероятности. Много пъти по телефона им се отправят заплахи, че на място на адреса им ще изпратят въоръжени лица, опасни, които ще ги пребият, ще ги изнудват, ще претърпят физически и психически тормоз. Просто това е атака по телефона. Тези хора разговарят с жертвите си от значително разстояние.

От МВР отново напомнят, че искането на пари по телефона от непознати, независимо дали се представят за полицаи, лекари или други държавни чиновници е сигурен белег за измама.

71-годишен мъж даде над 90 000 лева на телефонни измамници

71-годишен мъж даде над 90 000 лева на телефонни измамници

Криминалисти работят по установяването на извършител на крупна телефонна измама.