Агенцията по храните в Пловдив потвърди наличието на насекоми в партида с фасул, която е част от хранителна помощ за социално слаби. Проверката започна след зрителски сигнал до БНТ. От агенцията са разпоредили изтеглянето на продукта от пунктовете на Българския червен кръст.

Проверката започна в края на миналата седмица, след като наш зрител ни предостави фасула, получен като хранителна помощ по проект на социалното министерство и Европейския съюз. Екипът ни сигнализира Червения кръст и Агенцията по храните и временно спря раздаването на продуктите.

Д-р Камен Янков, директор на ОДБХ- Пловдив: В случая става въпрос за умрели единични бройки на гъгрици. 700 килограма сме забранили в склада, разпореждането е да се изтегли и това, което има в пунктовете.

Въпреки че фасулът е приет в БЧК в присъствието на контролни органи, проблемът не е забелязан. В първия ден от въпросния продукт са получили 60 човека.

Таня Георгиева, директор на БЧК- Пловдив: След подадения от вас сигнал ние преустановихме раздаването, но от тези 60 човека никой друг не се е обадил.

Доставчикът на фасула е от София и ще трябва да подмени негодната партида. От Агенцията обявиха, че фирмата няма да бъде санкционирана, защото според наредбата, на килограм продукт е възможно да има до пет броя чужди примеси.

Д-р Камен Янков, директор на ОДБХ- Пловдив: Не е нещо, което да навреди на здравето на хората, за да подлежи, това е чисто...лош търговски вид.

Не така мисли обаче Ана Стоева, която ни предостави от фасула с гъгрици, който е получила.

Ана Стоева: Все пак това са помощи, които се дават на инвалиди и на бедни, които очакват нещо да си сготвят, а те получават нещо, което направо е за боклука.
Таня Георгиева, директор на БЧК- Пловдив: Съжалявам за ситуацията и уверявам потребителите на програмата, че няма да бъдат ощетени.

Хората могат да подменят с нови пакетите фасул след възобновяването на програмата.