НОВИНИ

След зрителски сигнал до БНТ: Изтеглят фасул за социално слаби заради гъгрици

Агенцията по храните в Пловдив потвърди наличието на насекоми в партида с фасул, която е част от хранителна помощ за социално слаби. Проверката започна след зрителски сигнал до БНТ. От агенцията са разпоредили изтеглянето на продукта от пунктовете на Българския червен кръст.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
09:29, 12.01.2019
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Проверката започна в края на миналата седмица, след като наш зрител ни предостави фасула, получен като хранителна помощ по проект на социалното министерство и Европейския съюз. Екипът ни сигнализира Червения кръст и Агенцията по храните и временно спря раздаването на продуктите.

Д-р Камен Янков, директор на ОДБХ- Пловдив: В случая става въпрос за умрели единични бройки на гъгрици. 700 килограма сме забранили в склада, разпореждането е да се изтегли и това, което има в пунктовете.

Въпреки че фасулът е приет в БЧК в присъствието на контролни органи, проблемът не е забелязан. В първия ден от въпросния продукт са получили 60 човека.

Таня Георгиева, директор на БЧК- Пловдив: След подадения от вас сигнал ние преустановихме раздаването, но от тези 60 човека никой друг не се е обадил.

Доставчикът на фасула е от София и ще трябва да подмени негодната партида. От Агенцията обявиха, че фирмата няма да бъде санкционирана, защото според наредбата, на килограм продукт е възможно да има до пет броя чужди примеси.

Д-р Камен Янков, директор на ОДБХ- Пловдив: Не е нещо, което да навреди на здравето на хората, за да подлежи, това е чисто...лош търговски вид.

Не така мисли обаче Ана Стоева, която ни предостави от фасула с гъгрици, който е получила.

Ана Стоева: Все пак това са помощи, които се дават на инвалиди и на бедни, които очакват нещо да си сготвят, а те получават нещо, което направо е за боклука.
Таня Георгиева, директор на БЧК- Пловдив: Съжалявам за ситуацията и уверявам потребителите на програмата, че няма да бъдат ощетени.

Хората могат да подменят с нови пакетите фасул след възобновяването на програмата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тайната на кукерските костюми
Тайната на кукерските костюми
Българи финансират образованието на деца-сираци в Уганда
Българи финансират образованието на деца-сираци в Уганда