НОВИНИ

Следващата седмица ще има становище за наредбата за ТЕЛК

Новата наредба за медицинската експертиза е готова, минала е на обществено обсъждане и оценка на въздействие както и за съгласуване в МС. Това съобщи здравният министър Николай Петров по време на парламентарния контрол. Министърът очаква наредбата да мине на обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество във вторник 6-ти юни и след това веднага да влезе в сила. Така според министър Петров ще отпаднат всички затруднения при издаване на оценка за трудоспособност от ТЕЛК, възникнали за кратко време след като ВАС отмени разпоредби от старата наредба за медицинската експертиза. Междувременно обаче, две седмици вече хиляди хора в страната, които страдат от повече от едно заболяване, не могат да получат решенията си и не малко от тях останаха без инвалидни пенсии.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
19:01, 02.06.2017
Чете се за: 01:09 мин.
Още

Според здравният министър проблеми с приемането на Наредбата за медицинската експертиза няма да има, тъй като Върховният административен съд е отменил текстове от старата наредба заради допуснати нарушения на административната процедура по приемането ѝ.

проф. Николай Петров - министър на здравеопазването: Съгласно становището на МЗ и на актовете на Върховния административен съд отменените разпоредби на Наредбата не променят медицинските критерии, които са свързани с развитието на съответните заболявания.

Проектът за новата Наредба е подготвен според всички правила, каза още здравният министър.

проф. Николай Петров - министър на здравеопазването: Към настоящия момент срокът за обществено обсъждане на проекта е приключил, получени са и становища на всички министри. Това, което предстои, е във вторник да се проведе първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, което след излизайки със становище, Наредбата ще влезе в действие и ще бъде решен този проблем.

От Регионалната здравна инспекция в Русе казаха, че хората, чиито експертни решения останаха висящи в периода от 22 май до влизането в сила на новата Наредба, не трябва да се притесняват, защото те вероятно ще си получат парите със задна дата, както е било досега.

Но това не успокоява хората като Митко Тончев, който близо 2 години чака решение на НЕЛК. Той има три заболявания. Получил е решение от ТЕЛК през 2015 година, но не е бил доволен от процентите, които е получил, и го обжалвал. И се чуди колко още ще чака, след като нещата с издаването на решения за хората с повече от заболяване съвсем са зациклили. Казва, че не може да си намери и почасова работа.

Митко Тончев: Добре, че съм раждан тука и имам някакви роднини, чрез тях някак оцелявам.

Много други болни с инвалидни пенсии обаче няма на кого да разчитат, а за тези две седмици вече стотици са останали без основния си доход. По данни на Регионалната инспекция в Русе само през миналата година в двете комисии са издали над 8000 решения, 7 000 от които за трайна неработоспособност. От тях хората, които са само с едно заболяване, са под 10%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина художникът Анастас Константинов
Почина художникът Анастас Константинов
Спортна програма, безплатни прегледи и здравословни храни на Мисия Здраве
Спортна програма, безплатни прегледи и здравословни храни на "Мисия Здраве"