НОВИНИ

Сливат болниците в Сандански и Петрич

Болниците в Сандански и Петрич се сливат. Това стана факт след решение на общинските съвети в двата града. С обединението си лечебните заведения ще могат да покрият редица изисквания и да продължат съществуването си. Не липсват обаче и противници на това решение – според тях фалиралата болница в Петрич ще повлече към дъното и печелившата болница в Сандански.

bnt avatar logo
от Антон Чавдаров
09:03, 08.08.2017
Чете се за: 01:04 мин.
Още

Заедно със Сандански и Петрич в обединената болница участие ще вземат и общините Кресна и Струмяни. Целта е да се създаде стратегическо лечебно заведение, което да събере достатъчно качествен медицински персонал, с който да предлага добра услуга на пациентите.

д-р Илко Стоянов, зам.-кмет на община Петрич: Просто трябва да оцелеем, в настоящите условия на здравната система, в края на краищата, целта на обединението е да запази социалния елемент, да може общинските болници да се грижат за здравеопазването на социално слабите си жители съответно.
д-р Илия Тонев, директор на МБАЛ "Св. Врач" – Сандански: Очаквам по-добра колаборация между структурите на двете болници, които така или иначе се налагаше и в миналото да си съдействат при диагностиката и лечението на пациентите.

Обединението на болниците би трябвало да спаси и много от отделенията, които сега или не съществуват заради липса на лекари или са изцяло зависими от един доктор.

д-р Илия Тонев, директор на МБАЛ "Св. Врач" – Сандански: Не очаквам само добри неща да се случват в близките 2-3 години, защото проблемите са трупани с десетилетия, и мъчейки се да ги решаваме ние във времето, не можем да постигнем отведнъж чудеса.

В момента болница "Свети Врач" – Сандански управлява и болница "Рокфелер" в Петрич, като е взела под наем материалната база и персонала. Този метод на работа според част от лекарите може да се запази и занапред, а не да се стига до обединяване на болници.

д-р Георги Алексиев, лекар в МБАЛ „Св. Врач" - Сандански: Петрич са във фалит, нали, а ние си закриваме нашето дружество, за да направим една имагинерна болница, която и в момента функционира пак казвам като една.
Костадин Станоев, общински съветник: Няма нищо лошо в това ние да се обединяваме, но защо не се обединяваме с партньори, които така са позиционирани добре на пазара...

Предвижда се сградите на болниците в Петрич и Сандански да се запазят. В обединеното здравно заведение очакват по-лесно да привличат млади лекари и стипендианти. Надяват се да вдигнат и конкуренцията сред медицинските лица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой е с предимство на кръстовище при светещ зелен светофар?
Кой е с предимство на кръстовище при светещ зелен светофар?
Денят на оркестъра, епизод 3: Духовата музика във Вършец
"Денят на оркестъра", епизод 3: Духовата музика във Вършец