НОВИНИ

Сливенската популярна каса е заличена от търговския регистър със съдебно решение

И днес продължаваме темата с взаимоспомагателните каси. Сливенската популярна каса е заличена от търговския регистър със съдебно решение без да бъде обявена в несъстоятелност. Всички срокове за обжалването на това решение са изтекли, така задълженията стават неизискуеми. Според адвоката на сливенската популярна каса - от страна на кредиторите е проявена лична незаинтересованост към водените дела за несъстоятелност. Екипът ни в Сливен успя да се срещне с управителя на касата Николай Мравов.

bnt avatar logo
от Веселин Цветанов
19:11, 07.07.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Справка в търговския регистър показа, че в началото на 2015-та година управителят на взаимоспомагателната каса е поискал от съда обявяване на производство по несъстоятелност. Направена е финансова експертиза, която е установила общи задължения на Касата в размер на 515 хиляди лева, от които около 40 хиляди към НАП, а останалата част основно към вложители.

На 7 април миналата година Окръжният съд в Пловдив решава да не стартира производство по несъстоятелност, поради липса на материални активи и налични средства в Популярната каса. В решението си съдът дава 1 година срок, в която всеки от член-кооператорите и управителя са можели да подновят процедурата. Подобни заявления не е имало и на 13 април тази година Пловдивският окръжен съд заличава от Търговския регистър Сливенската популярна каса. Даден е седемдневен срок за обжалване, но такова не е имало. Остава обаче съмнението за законността на дейността на Касата.

Николай Мравов - бивш управител на Сливенската популярна каса: Аз не зная как 20 години би упражнявала незаконна дейност. Напротив, всичко в касата е законно и си е упражнявала една нормална дейност като Взаимоспомагателна каса. - Как ви се струват хвърлените обвинения към Сливенската каса за незаконна дейност? - Отдавам го на това, че не се познава материята, не се познава нормативната уредба, която регламентира този вид дейност.

По искане на потърпевши е образувана преписка от Районната прокуратура в Сливен, която е изпратена към Икономическа полиция. Предстои да се вземе решение дали ще се образува досъдебно производство. Но дори и да бъде образувано, няма срещу кого, тъй като юридическото лице „Сливенска популярна каса" вече не съществува. И така казусът може да се разглежда основно от морална гледна точка, но не и от законова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия затегна законодателството за сексуалните посегателства
Германия затегна законодателството за сексуалните посегателства
Георги Костов: Намалявайки площта на пожарите спасяваме нашата природа
Георги Костов: Намалявайки площта на пожарите спасяваме нашата природа