НОВИНИ

Сливенският стар бряст се сдоби с наследник

Сливенският стар бряст се сдоби с наследник. Днес в центъра на града посадиха фиданка, поникнала от семена на емблематичното за Сливен дърво. За нея ще бъдат полагани специални грижи, за да достигне до зряла възраст.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Веселин Цветанов
21:10, 23.03.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Старият бряст на Сливен се намира в центъра на града. Историята разказва, че от него започва всичко. Тук и днес всички си уговарят среща, а първото което туристите забелязват е хилядолетното дърво. Днес то се сдоби с наследник, който е посаден на метри от баща си.

Стефан Стефанов – Фондация „Стар бряст“
„От две-три години се опитваме да създадем поколение на стария бряст, но за първи път поникнаха и за първи път имаме фиданка.“

Миналата година в Деня на детето ученици от Сливен посадиха семена от бряста в саксии. Поникнали са няколко от тях. Сега остава предизвикателството младото дръвче да бъде опазено и добре отгледано.

Елена Кючукова – еколог в Община Сливен
„Първоначално през пролетта ще бъде торено със съответните торове, ще бъде поливано редовно и съответно когато порасне, ще бъде подрязано, за да формира коронка.“

Заради своята хилядолетна възраст старият бряст не е в добро състояние и скоро му бе поставена специална ваксина. Сливенският бряст има богата история. Той е единственото оцеляло дърво от вида си в района на града. Преди 3 години сливенският бряст спечели надпреварата за Европейско дърво на годината след оспорвана битка с дървета от всички европейски страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арести и обиски на заподозрени терористи в Италия
Арести и обиски на заподозрени терористи в Италия
Нагласите на избирателите според Галъп интернешънъл
Нагласите на избирателите според "Галъп интернешънъл"