НОВИНИ

"Слънчев импулс-2" кацна в Ню Йорк

Самолетът "Слънчев импулс-2", задвижван със слънчева енергия, прелетя над Статуята на свободата в Ню Йорк и кацна на международното летище "Кенеди" днес и така приключи прехода си над САЩ,

слънчев импулс кацна йорк
bnt avatar logo
от БНТ
14:46, 11.06.2016
Чете се за: 00:36 мин.
Още

"Това е абсолютно невероятно!, възкликна швейцарският пилот на летателния апарат Андре Боршберг при прелитането над осветения в нощта монумент в 2:20 часа местно време. Осъществих една мечта!"

На лекия самолет, който се движи с около 50 километра в час, му бяха нужни около три часа, за да стигне до Ню Йорк, след като излетя от Лихай вали.

Камери, инсталирани върху кораб в пристанището на Ню Йорк, заснеха пристигането на самолета с тегло на лимузина.

"Солар импулс-2" е усъвършенствана версия на прототипа, който летя за първи път преди пет години. Размахът на крилете му е 72 метра - повече от на Боинг 747 (Boeing 747), но теглото му е 2300 килограма, почти колкото на кола - около.

Крилете на самолета са покрити със 17 000 слънчеви панела, които захранват четири електрически двигателя и презареждат литиево-йонните акумулатори, позволяващи на самолета да пътува и през нощта.

Теоретично самолетът може непрекъснато да е във въздуха, тъй като енергията, натрупана през деня, го захранва и през нощта. Максималната му скорост е около 140 километра в час.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стартът на Евро 2016 - лидер по гледаемост
Стартът на Евро 2016 - лидер по гледаемост
Европейското първенство отвъд спорта
Европейското първенство отвъд спорта