НОВИНИ

Слънцето е невинно за сегашното глобално затопляне

Учени, изследващи влиянието на Слънцето върху сегашните промени в климата, установиха, че яркостта на звездата ни не се е увеличавала от 40 години, съобщи в. "Дейли мейл".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:25, 26.08.2017
Чете се за: 00:34 мин.
Още
слънцето невинно сегашното глобално затопляне

Яркостта на Слънцето през този период дори малко е спаднала. Това означава, че то няма никаква роля за сегашното затопляне, заявиха учени от института "Макс Планк".

Макар и Слънцето да може да влияе върху климата на Земята, само някои дължини на вълните на радиацията достигат до повърхността на планетата ни така, че да могат да я затоплят. Преди всичко това е видимата светлина. Освен това Слънцето излъчва поток от заредени с електричество частици. Когато магнитната му активност е висока, радиацията е по-силна. Проследявайки тези колебания, учените са определили доколко слънчевата активност влияе върху климата на земята.

За изследването си германските учени са използвали данни от наблюдения на слънчевите петна, както и за нивата на въглерод-14 в пръстените на дърветата. Анализът им установи, че от няколко десетилетия покачването на температурата не може да бъде възпроизведено в моделите само с въздействието на Слънцето и други естествени източници, като вулканични изригвания.

"Само когато се вземат предвид антропогенни, т.е. дължащи се на човека фактори, се получава съответствие с наблюденията и измерваните данни", казаха учените.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция подсили военното си присъствие по границата със Сирия
Турция подсили военното си присъствие по границата със Сирия
Петима са задържани за телефонни измами
Петима са задържани за телефонни измами