НОВИНИ

Слънцето остана без петна

Слънцето остана без петна за втори път от един месец, което е признак, че предстои слънчев минимум и това явление ще е все по-често през следващите няколко години. Първоначално ще има по няколко дни без слънчеви петна, след това по няколко седмици, накрая - няколко месеца, когато цикълът достигне най-ниската си точка. Следващата фаза на слънчев минимум се очаква да е през 2019 г. или 2020 г., каза метеорологът и астроном Пол Дориан.

bnt avatar logo
от БТА
09:57, 30.06.2016
Чете се за: 00:25 мин.
Още
слънцето остана без петна

Естественият цикъл на слънцето продължава 11 години. Той се характеризира с увеличаване или намаляване на слънчевите петна. Когато петната са най-много е слънчевият максимум, а когато са най-малко - слънчевият минимум.
Петната се причиняват от взаимодействието между плазмата и магнитното поле на звездата ни. Те са източник на изригвания и изхвърляния на маса, които изпращат заредени частици към Земята.

През слънчевия максимум изригванията са ежедневни. През слънчевият минимум слънчевият вятър отслабва, както и магнитното поле на звездата. Така космическите лъчи достигат по-лесно до Земята. Те са по-опасни за астронавтите, защото рискът за увреждане на тяхната ДНК се увеличава. Когато слънчевите петна са малко, екстремната ултравиолетова радиация EUV намалява, и земната горна атмосфера се охлажда и свива.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежко изборно поражение за монголското правителство
Тежко изборно поражение за монголското правителство
Държавен фонд Земеделие преведе близо 10,5 милиона лева на земеделски стопани
Държавен фонд "Земеделие" преведе близо 10,5 милиона лева на земеделски стопани