Осъденият за военни престъпления Слободан Праляк е погълнал цианкалий, заявиха от холандската прокуратура. Това показват данните от първичния токсикологичен анализ на кръвта на генерала от силите на босненските хървати. Предстои да бъде изяснено как Праляк се е сдобил със смъртоносното вещество.

Разследват смъртта на Слободан Праляк

Разследват смъртта на Слободан Праляк

Холандската прокуратура започна разследване на самоубийството на Слободан Праляк. Все още не е ясно каква отрова е изпил подсъдимият по време на засед...

В изявлението на холандската прокуратурата се посочва, че концентрацията на калиевия цианид е довела до сърдечна недостатъчност, което е и причина за смъртта на Прялак. Тленните му остнаки ще останат на разположение на трибунала в Хага до края на разследването, заяви представител на съда и потвърди, че Праляк не е починал в съдебната зала.

В сряда, след като генералът беше признат за виновен във военни престъпления по време на войната в Босна през 1992-95, и 20 годишната му присъда беше потвърдена, той погълна течност и обяви, че това е отрова. Според хърватски медии Праляк е планирал предварително постъпката си. Преди две години той е изпратил прощално писмо на семейството си, със заръката да бъде отворено след смъртта му.

По информация на източник, близък до фамилията, Праляк не е искал погребение, а прахът му да бъде разпръснат в известен мемориален парк в Загреб. Сега най-големият въпрос е, как Праляк е получил отровата, защото общото мнение, е че охраната на съдебната зала е на високо ниво. С произнасянето на присъдата на Слободан Праляк и още петима обвиняеми беше сложен на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия, създаден преди повече от 20 година.

Хърватия в шок от самоубийството на Праляк

Хърватия в шок от самоубийството на Праляк

Последната присъда на трибунала за военните престъпления в бивша Югославия и драматичното самоубийство на един от осъдените разбуниха за пореден път д...

© БТА
Почина Слободан Праляк, който изпи отрова пред трибунала в Хага днес

Почина Слободан Праляк, който изпи отрова пред трибунала в Хага днес

Слободан Праляк почина, след като изпи отрова в съдебната зала на Хагския трибунал, съобщи хърватският сайт Индекс.