НОВИНИ

Словакия избра първата жена президент

Словакия за първи път ще има жена президент. Зузана Чапутова спечели с над 58 процента от гласовете на избирателите.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:32, 31.03.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Вълната на обществено недоволство срещу корупцията изстреля Зузана Чапутова - 45-годишна адвокатка, природозащитничка и активистка без политически опит, на президентския пост. Словакия става осмата държава в ЕС, която ще бъде ръководена от жена.

Зузана Чапутова - избрана за президент на Словакия: "Щастлива съм не само заради резултата, а най-вече защото е възможно да не се поддаваме на популизма. Да казваме истината и да защитаваме интересите без агресивен речник. Това започна на местните избори, беше потвърдено на президентските и се надявам, че ще се потвърди и на европейските избори".
;

Чапутова печели 58,4 процента от гласовете на балотажа на вчерашните президентски избори, а кандидатът на управляващата в Словакия партия - Марош Шефчович, който е зам.-председател на Европейската комисия, получава 41,6 процента.

Шефчович се е обадил по телефона на Чапутова, за да я поздрави за победата. Избирателната активност е била 41,8 процента - най-ниска за цялата история на президентските избори в Словакия, които от 1999 г. насам са общо пет.

Чапутова ще поеме поста от Андрей Киска на 15 юни. Новоизбраният президент каза, че ще работи в интерес на сплотяването на гражданите на Словакия и потвърди подкрепата си за евроатлантическата ориентация на страната. Първата ѝ визита ще бъде в Чехия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затягат контрола за професионалните домоуправители
Затягат контрола за професионалните домоуправители
Президентски избори се провеждат в Украйна
Президентски избори се провеждат в Украйна