НОВИНИ

Словакия отлага решението си какви нови изтребители да купи

Правителството на Словакия отлага решението си дали да купи американски изтребители "Ф-16" или шведски "Грипен", за да замени старите съветски "МиГ-29". Това съобщи днес словашкият премиер Петер Пелегрини.

bnt avatar logo
от БТА
18:31, 20.06.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света
словакия отлага решението какви изтребители купи

Първоначално се очакваше министерството на отбраната да представи на правителството анализ на двата варианта, за да се вземе решение. Но по думите на Пелегрини докладите са били прекалено обемисти, за да се стига до решение под натиск.

"Искам да видя сравними оферти, за да бъде отстранено всякакво съмнение. Това е сериозно решение за милиарди евро", каза словашкият премиер.

Словакия, страна член на НАТО, има договор с Русия за поддръжка на 12-те "Миг-29" на словашките военновъздушни сили. Съгласно договора със срок до есента на 2019 г. Словакия плаща на руската страна между 20 и 50 милиона евро годишно, а десетки руски техници пребивават във военновъздушна база в Словакия.

Това споразумение вероятно ще бъде подновено, дори ако словашкото правителство поръча нови самолети, защото те няма да бъдат доставени веднага. За "Грипен"-ите ще се чака между 18 и 24 месеца, а за Ф-16" - докъм 2023 г., казва Ярослав Над, анализатор от Словашкия институт за политика по сигурността.

Правителството на Словакия планира да изразходва до 2030 г. около 6,5 милиарда евро за модернизиране на въоръжените сили. Предвижда се разходите за отбрана да достигнат от сегашните 1,2 на 100 от БВП до 1,6 през 2020 г. и 2,0 процента от БВП през 2024 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството на Тереза Мей направи отстъпка по проектозакона за Брекзита
Правителството на Тереза Мей направи отстъпка по проектозакона за Брекзита
Реакции след решението на САЩ да напуснат Съвета за човешки права към ООН
Реакции след решението на САЩ да напуснат Съвета за човешки права към ООН