Излизането на Великобритания от Европейския съюз и мигрантската криза са основните проблеми, с които ще се занимава словашкото председателство на Европейския съвет. Словакия днес поема ротационното председателство и през следващите шест месеца ще се стреми да представи нова визия за Европейския съюз.

© БТА

Словакия е имала свои планове за темите, които ще бъдат приоритет през следващите шест месеца. Премиерът Роберт Фицо призна, че британският референдум ги е объркал и се е наложило програмата за председателството да бъде приета едва в последния момент. Но посланието към Острова остава силно:

Роберт Фицо, министър-председател на Словакия: Имаме много ясно съгласие - не може да има преговори, дори неформални преговори с Обединеното кралство, преди то да обяви, че напуска.

Словакия ще бъде домакин на среща на върха на 27-те страни от Европейския съюз на 16 септември, на която ще се реши какъв план ще се изпълнява за напускането на Великобритания.

Словакия председателства съвета в момент, когато мигрантската криза продължава да бъде проблем. Братислава трябва да направи всичко възможно, за да постигне съгласие сред страните-членки как да бъде решена кризата. Досега обаче Словакия се противопоставяше на предложенията за квоти и за разселване на мигранти.