НОВИНИ

Словения решава за гей браковете

Гражданите на Словения гласуват днес на референдум за гей браковете. Съюзът между хомосексуални вече беше одобрен от парламента през месец март. Срещу това решение обаче имаше протести от страна на гражданско сдружение и така се стигна до всенародно допитване.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:00, 20.12.2015
Чете се за: 00:25 мин.
По света

Милион и 700 000 словенци решават дали бракът е съюз между двама души, както реши парламентът или съюз между мъж и жена. Споменаването на пола в дефиницията е важно. То определя дали гей двойките ще имат същите права като хетеросексуалните включително правото да осиновяват деца.

Франц Лапух, председател на секционна комисия в Любляна: "Предполагам, че младите хора ще гласуват. В крайна сметка референдумът е важен за тях".

Ако в референдума участват поне 20 процента от избирателите и повечето са против, решението на парламента ще бъде отменено. Така в сила ще остане предишният закон. Той позволява регистрация на гражданско партньорство, но не и осиновяване на деца. Словения е първата бивша социалистическа държава, която отваря въпроса за гей браковете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как Българската Коледа помага на Еми
Как "Българската Коледа" помага на Еми
До два часа всички домакинства в Люлин ще имат ток
До два часа всички домакинства в "Люлин" ще имат ток