НОВИНИ

Словения ще съди Хърватия заради спора за границата

Словения ще даде под съд съседна Хърватия заради отказа ѝ да изпълни решението на международния арбитражен съд за границата между двете страни, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
22:40, 19.06.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света
словения съди хърватия заради спора границата

Жалбата срещу Хърватия ще бъде внесена в Съда на Европейския съюз в Люксембург в средата на юли. Словения и Хърватия обявиха независимост от бивша Югославия през 1991 г., но още не са се споразумели за границата помежду си.

Постоянният арбитражен съд в Хага постанови на 29 юни миналата година, че три четвърти от спорния Пирански залив принадлежи на Словения, която със специален акт получи и коридор през хърватските териториални води към международни води. Хърватия обаче отказва да приеме решението, след като стана известно, че словенски представители са лобирали за присъда в тяхна полза.

Спорът за морската граница засегна рибарите в двете страни, които вече получават глоби за незаконен риболов в чужди води. През март Словения помоли Европейската комисия да даде мнението си по въпроса, но комисията отказа.

"Много съм разтревожен от мълчанието на комисията. Смятам, че политиката надделява над закона в този случай", каза Церар, като подчерта, че върховенството на закона е един от стълбовете на Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция отменя извънредното положение след изборите
Турция отменя извънредното положение след изборите
Семейство Тръмп посрещнаха испанския крал Фелипе и кралица Летисия в Белия дом
Семейство Тръмп посрещнаха испанския крал Фелипе и кралица Летисия в Белия дом