Словенският парламент одобри днес ново ляво правителство на малцинството с премиер Марян Шарец, предаде агенция Ройтерс. Четиридесет и пет депутати в 90-местния парламент гласуваха в подкрепа на новия кабинет, 34 бяха против, а 11 се въздържаха от гласуване или не присъстваха.

Преди гласуването Шарец обеща да подобри системата на здравеопазване и да осигури стабилен бизнес климат. Бившият комик и кмет на малко градче бе номиниран за премиер през август. Листата на Марян Шарец се класира на второ място на предсрочните избори през юни. Бившият консервативен премиер Янез Янша спечели най-много гласове, но не можа да намери коалиционни партньори на своята Словенска демократическа партия.

Шарец формира коалиция с 4 други лявоцентристки сили - Социалдемократи, Партия на модерния център, Съюз на Аленка Братушек и Демократична партия на пенсионерите, които контролират 43 от общо 90 места в парламента. Партия Левица, която има 9 места в парламента, отказа да влезе в правителството, но обеща да го подкрепя в основните му проекти.

Четиресетгодишният Шарец ще бъде най-младият премиер на Словения, откакто страната се отдели от Югославия преди 27 години.