НОВИНИ

Сложни преговори пред Ангела Меркел за съставяне на коалиционно правителство

Новият стар канцлер на Германия Ангела Меркел започва сложни преговори по съставяне на коалиционно правителство след спечелване на четвърти мандат, но с най-лош резултат от 70 години. Като основни приоритети занапред тя очерта справянето с проблемите в икономиката и сигурността, както и с дълбоките причини за миграцията.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
15:50, 25.09.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Досегашният коалиционен партньор на Меркел - социалдемократите на Шулц, потвърди, че ще бъде силна опозиция след като понесе историческо поражение и остана втора сила.

Зелената партия изведе като основно условие за бъдещо партньорство с Меркел спазването на Парижкото споразумение за климата, а лидерът ѝ Йоздемир отбеляза, че Европа не трябва да решава проблемите си само с политика на икономии. Той изтъкна, че за Германия е жизненоважно Макрон да успее с реформите във Франция.

;

Другият потенциален коалиционен партньор - Свободните демократи - даде заявка за трудни коалиционни преговори с Меркел и Зелените. Либералната формация настоява за промяна в политиката в енергетиката, както и на фискалната политика в Еврозоната.

Крайнодясната Алтернатива за Германия не е поканена на преговори. Тя стана трета политическа сила и обеща да се бори срещу инвазията на чужденци в Германия. Във формацията обаче се появи разцепление, след като едно от лицата ѝ изненадващо обяви, че няма да се присъедини към партийната парламентарната група.

;

Пред съвременните предизвикателства повече от всякога Евросъюзът се нуждае от силно германско правителство, заяви председателят на Еврокомисията Юнкер.

Френският президент Макрон ще изложи утре предложенията си за реформи на Евросъюза и укрепване на Еврозоната, като идеите би следвало да се вземат под внимание на коалиционните преговори в Берлин, обяви Елисейският дворец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво представлява коалиция Ямайка, която би могла да управлява Германия?
Какво представлява коалиция "Ямайка", която би могла да управлява Германия?
Президентът призова децата на българите в САЩ да не забравят родния си език
Президентът призова децата на българите в САЩ да не забравят родния си език