Американският държавен секретар Майк Помпео и турският президент Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха съдбата на журналиста Джамал Хашоги, изчезнал преди две седмици след влизане в саудитското консулство в Истанбул. Американският дипломат отиде в Турция след разговори в Рияд, където е получил категорични уверения в непричастност по случая. Турските власти заявиха, че имат нужда от още време, за да публикуват ясни подробности по случилото се с Хашоги и споменаха бюрократични пречки пред разследването.

Разговорите Ердоган-Помпео са продължили 40 минути на летището в Анкара. Гостът е предложил американска помощ за решаване на случая Хашоги. В Рияд Помпео съобщи, че е поучил уверения, че ще бъде потърсена отговорност от всеки уличен от разследването.

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: Решени са да стигнат до дъното и ще изготвят доклад, който всички ще можем да видим.

Саудитският генерален консул в Истанбул е освободен от поста и ще бъде разследван за неуточнени нарушения, съобщава саудитско електронно издание. Той замина за Рияд, а турски следователи влязаха в резиденцията едва днес заедно със саудитски екип.

"2 камиона доказателства" са били събрани при обиска в саудитското посолство

"2 камиона доказателства" са били събрани при обиска в саудитското посолство

"Шокиращи диалози" съдържат записи от саудитското консулство в Истанбул, направени по времето, когато изчезналият саудитски журналист Джамал Хашоги е...

Според турски източници, зад изчезването на Хашоги стои 15-членен отряд, пристигнал с два самолета. Агентите са посетили саудитското консулство докато Хашоги е бил в сградата. Според "Ню Йорк Таймс" четирима от тях са свързани със саудитския престолонаследник. Разпознат е и високопоставен съдебен лекар. Всички са напуснали страната.

Турските служби твърдят, че имат аудиозапис, доказващ убийство, а пресата в страната публикува мрачни подробности. Чувало се консулът да казва "Направете това отвън, ще ми докарате ядове". Ставало ясно, че жертвата е била изтезавана и обезглавена. Екзекутор е бил съдебният лекар, който разчленил тялото, докато журналистът е бил още жив. През това време палачът слушал музика на слушалки.

Американският президент Доналд Тръмп предупреди да не се избързва с обвиненията. Появиха се версии за неоторизирана операция и разпит, излязъл от контрол.