НОВИНИ

Случаят "Хашоги": САЩ и Великобритания отменят визи на заподозрените

Светът продължава да следи последствията от случая "Хашоги". Днес бяха огласени и конкретни мерки срещу задържаните за убийството на журналиста. САЩ и Великобритания анулираха визите на заподозрените. На икономическия форум в Рияд, бойкотиран от редица държави, се очаква за първи път след случая да говори престолонаследникът - принц Мохамед бин Салман.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:08, 24.10.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Нов ден и ново изказване на американския президент Тръмп за убийството на журналиста Хашоги.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Те са сгрешили, още когато им е хрумнала идеята. Свършена е лоша работа по изпълнението и със сигурност, лоша работа по отношение на говоренето за това или на прикриването му, ако така искате да се каже. Бих казал, това е пълно фиаско още от първата мисъл.

Според анализатори това е най-директната и остра критика към Кралството, въпреки, че Тръмп отново подчерта важността на отношения със страната. Държавният секретар Майк Помпео обяви, че е започнала процедура по анулиране на визите на саудитците, заподозрени за убийството. Директорът на ЦРУ Джина Хаспъл, която е в Турция, се е запознала с част от материалите по разследването на случая.

Британският премиер Тереза Мей определи като неправдоподно обяснението на Рияд за смъртта на журналиста.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: Нито един министър или официално лице не присъства на инвестиционната конференция в Саудитска Арабаия. А уважаемият колега и министър на вътрешните работи предприема действия срещу заподозрените с цел да попречи на влизането им във Великобритания. Ако тези лица имат визи, те ще бъдат анулирани.

Франция няма да взима никакви решения за бъдещето на стратегическите си отношения със Саудитска Арабия, докато не се изяснят фактите около смъртта на журналиста, казаха от Елисейския дворец. Испанският парламент отхвърли предложението за блокиране на оръжейните продажби за Саудитска Арабия.

Говорител на ЕК заяви, че държавите от ЕС имат отговорността да преценяват политиката си по износа на оръжие. От ЕП настояват за налагане на оръжейно ембарго срещу Саудитска Арабия. ЕС ще прецени действията си занапред според следващите стъпки по разследването на убийството на журналиста.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Социалната комисия в НС одобри на първо четене новия Закон за хора с увреждания
Социалната комисия в НС одобри на първо четене новия Закон за хора с увреждания
ДРУГИТЕ новини: Юбилейно компютърно пространство
ДРУГИТЕ новини: Юбилейно компютърно пространство