НОВИНИ

Случаят КТБ е тест за институциите в България

В студиото на „Още от деня“ политици от различно място на политическия спектър се съгласиха, че случаят около КТБ изпробва готовността на институциите в България да достигнат до дъното на проблема. Според Десислава Атанасова от ГЕРБ сега е ред на съдебната система да достигне до виновните за фалита. За Румен Гечев от БСП е важно главният прокурор да дръзне да посочи замесените във фалита, сред които има политици от различни партии институции. Петър Славов от „Нова Република“ призова парламента да не бяга от отговорност и да оставя всичко в ръцете на прокуратурата, както и да работи по по-сериозно възстановяване на активите на банката.

bnt avatar logo
от БНТ
19:40, 11.07.2017
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Десислава Атанасова от ГЕРБ заключи, че информацията от втората стенограма за срещата при тогавашния президент Плевнелиев, която президентът Радев разсекрети, се припокрива до голяма степен със заключенията на анкетната комисия, съставена от 43-тото НС.

Десислава Атанасова, депутат от ГЕРБ: Работихме два месеца и изслушахме много лица, които имаха основен принос към това дали са пропускали надзорните си функции или не са упражнявали достатъчно добре правомощията си. Заключенията ни се припокриват с втората стенограма и със сериозна част от това, което знаем като обвинение от Прокуратурата към лицата, които са обвинени. Основната причина да създадем комисията си беше не само да разкрием истината за „пирамидата“ КТБ, но и да предложим законодателни промени. Целият парламент беше достатъчно ангажиран - приехме промени в закона за банковата несъстоятелност и за одита на финансовите институции.

Румен Гечев от групата на БСП заяви, че фалитът на КТБ е катастрофа за банковия надзор в България в лицето на БНБ. Въпреки това той вижда умишленост в липсата на надзор.

Румен Гечев, депутат от БСП: По отношение на КТБ няма липса на професионализъм, защото нарушенията са драстични. Няма как при толкова видими нарушения от БНБ да не са забелязали нещо нередно. Според мен тук има умишленост към тази банка. Банковият надзор и ДАНС са проспали две години, през които банката е била източвана. Къде беше надзорът на Европейската централна банка, когато фалираха десетки европейски банки? Начинът, по който протекоха събитията през 2014-та, показват политическо инженерство.

Петър Славов от „Нова Република“ вижда системен проблем в предишното ръководство на БНБ, за чието назначение той обвини и ГЕРБ, и БСП. Той подчерта, че събираемостта на активите на фалиралата банка е изключително ниска, особено в сравнение с подобни случаи в Европа.

Петър Славов, член на „Нова република“: 43-тият парламент наистина създаде добра нормативна база. Написа се обаче един доклад и няма разследване. В 44-тия не виждам нищо по темата КТБ, няма нито един въпрос. Поставяли сме въпроса за членство в европейския надзорен банков механизъм, но получавахме уклончиви отговори, а сега имало желание да се включим в него. КТБ щеше да попадне под надзора на европейския механизъм. Много е важно обвиненията да влязат в съда, но и останалата част от държавата да работи за връщането на парите от КТБ.

И тримата се обединиха около заключението, че е важно независимо и отговорно разследване, след което парите от КТБ да се върнат във възможно най-голям размер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложбата Живите динозаври” пристигна във Варна
Изложбата "Живите динозаври” пристигна във Варна
Кметът на Септември към протестиращите срещу таксата за пренос на минерална вода
Кметът на Септември към протестиращите срещу таксата за пренос на минерална вода