България и Великобритания си сътрудничат в разследването в опита за отравяне на българския оръжеен производител Емилиян Гебрев и евентуалната връзка със случая "Скрипал". Това стана ясно след среща на британския посланик Ема Хопкинс с премиера Бойко Борисов. В нея участваха главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър Младен Маринов. Главният прокурор беше категоричен, че случая Гебрев не е неглижиран, напротив - по него се работи особено активно.

Един от заподозрените за участие в отравянето на руския шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря във Великобритания е идвал три пъти в България през 2015 г. През същия период е бил натровен и българският оръжеен производител Емилиян Гебрев. Въпреки че изследванията са показали, че отровата не е сред известните химически оръжия, между двата случая може да има връзка.

Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България: От няколко месеца работим в тясно сътрудничество с българските власти и служби по разследването. Всички други партньорски европейски служби взимат под особено внимание всякакви подозрения за намеса на руски служби в Европа и Великобритания има своя богат опит особено с разследването на случая "Скрипал".

Посланик Хопкинс обясни обаче, че към този момент не може да бъде изнесена информация по случая, тъй като разследването продължава.

Данни за случая с отравянето на Емилиян Гебрев изнесе главният прокурор Сотир Цацаров. На 28 април 2015 г. бизнесменът Емилиян Гебрев е вечерял с полски бизнес партньори в столичния хотел Кемпински. Ден по-късно е приет в тежко състояние във Военна болница. Отровени се оказват още изпълнителният директор на неговата компания "Емко", а четири дни по-късно и синът му.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Заключенията от токсикохимичните експертизи са показали, че отработено кафе в кафемашината в дома на г-н Емилиян Гебрев, както и в органична материя, ако трябва да бъде съвсем точни - в повърната храна от неговия син и следи по дрехите му, има следи от хлорпирифос. Хлорпирифосът според тези експертизи представлява инсектицид, който е силно токсичен и се използва за борба с вредители по земеделските култури.

Високо съдържание на хлор е открито и по рукола в салата на Емилиян Гебрев, която той е ял в деля на отравянето си в хотела. Разследван е земеделския производител доставил салатата, но заключенията са били, че отровният препарат е в малки количества, които не биха довели до отравянето на Гебрев.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Към този момент все още случая "Скрипал" не беше наличен, така че ние работихме тогава по всички факти и обстоятелства както в подкрепата на хипотезата, че това е злонамерено действие, така и в хипотеза на тезата, че става дума за битово натравяне.

В последствие разследването е било спряно до октомври 2018 г. когато главният прокурор е получил писмо от Гебрев с молба да бъде потърсена връзка със случая "Скрипал".

Сотир Цацаров, главен прокурор: Още на другия ден поисках от СГП информацията по спряното производство и разследването беше възобновено.
Търсят трети руски агент за отравянето на Скрипал

Търсят трети руски агент за отравянето на Скрипал

Трети руски агент, за който се смята, че може би е замесен в отравянето с газ "новичок" в Солсбъри, може би все още се намира във Великобритания, пише...

От разпита, проведен на другия ден след възобновяване на делото на 16 октомври дава за първи път информация за това, че непосредствено след инцидента е поръчано от него чрез ВМА изследване във финландска лаборатория заплатено от самия него.

Изследването потвърждава наличие на фосфороорганични съединения, които се съдържат в определени пестициди, но не е установен конкретния. Според лабораторията обаче използваното вещество не е в списъка с химическите оръжия забранени за използване.

Цацаров изнесе и факти свързани с руския гражданин Сергей Федотов, за когото се предполага, че е подпомогнал отравянето на Сергей Скрипал и е свързан с Главното разузнавателно управление на руската армия.

По данни на главния прокурор, Федотов идва три пъти в България през 2015 г., включително и през периода, когато е бил отровен Емилиян Гебрев.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Установява се всички моменти от неговото пребиваване на българска територия, отсядане в хотели, контакти с български граждани, като е събрана значителна по обем информация.
Разследването по случая продължава.