НОВИНИ

Служебният финансов министър: "Влизам в подредена къща"

Влизам в подредена къща, каза министърът на финансите от служебния кабинет Кирил Ананиев, който прие поста от Владислав Горанов. В кабинета, който днес сдава властта, Кирил Ананиев беше заместник-министър на финансите.

bnt avatar logo
от БТА
15:07, 27.01.2017
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
служебният финансов министър влизам подредена къща

За мен беше удоволствие да работим заедно в един динамичен и изпълнен с предизвикателства мандат, каза Горанов. Оставям ви Министeрството на финансите и публичните финанси във форма и се надявам следващия, вече редовен финансов министър, да ги завари в същото състояние, каза Владислав Горанов.

Смятам, че ще имам кратък мандат, защото всеки по-дълъг мандат не е добър за държавата. Тя има нужда от редовно правителство, което да си начертае целите и политиките - да се обединим около няколко основни приоритета, необходими на българската държава и да вървим заедно напред, каза Ананиев.

В привилегировано положение съм спрямо другите служебни министри, които отиват в министерства, за които много неща не знаят. Ние допреди секунди работихме заедно, така че за мен е ясно състоянието на МФ и изпълнението на закона за Държавния бюджет, каза Ананиев.
През тези малко повече от две години се случиха доста добри неща по отношение на МФ и категорично искам да кажа, че тези неща се случиха по инициатива на Владислав Горанов, каза Ананиев.

На въпрос дали служебният министър на финансите ще си прави вътрешна ревизия, Кирил Ананиев отговори, че е сигурен, че няма да се открие нищо, което да е направено с умисъл срещу държавата или срещу кандидатите в обществените поръчки.

Приоритет в моята работа ще бъде намирането на финансов ресурс за произвеждане на извънредните парламентарни избори, за подготовката на Председателството на България на Съвета на ЕС, както и подготовката на тригодишната бюджетна прогноза за 2018-2020 година. Освен това до края на април трябва да актуализираме Националната програма за реформи и да подготвим Конвергентната програма и да ги изпратим в ЕК, каза Ананиев.

Най-важната ни задача е да осигурим нормално финансиране на публичния сектор и на бюджетните организации, така че да не се влоши качеството на публичните услуги, добави Ананиев.

Най-важното според мен е да съхрани темпото на работа в приходните администрации и изпълнението на бюджета да не е застрашено от деморализация на администрацията, каза Владислав Горанов и добави , че не препоръчва там да се правят персонални промени. " Господин министър, когато един отбор води, не се правят смени", каза в отговор Кирил Ананиев. Събираемостта на приходите през януари ще е с малко по-добра от тази за 2016 година и очакваният излишък в бюджета ще бъде около 900 милиона лева, каза Ананиев.
Брутните разходи за българското председателство на Съвета на Европа е удачно да не са повече от 150 млн. лева, каза Владислав Горанов. Малко по-рано той каза, че не иска да съобщава сумата, определена за председателството за да не бъде достигната.
Програмата за саниране е осигурена финансово поне до август, каза Владислав Горанов. Програмата няма да е пречка пред изпълнението на бюджета, защото е гъвкава, каза още Горанов.

Следващата седмица ще бъде свикан Консултативен съвет за финансова стабилност. На него ще се обсъди състоянието на небанковите финансови компании, чийто преглед трябва да приключи на 3 февруари. В този орган участват министърът на финансите управителят на БНБ и председателят на Комисията за финансов надзор /КФН/. На последната ни среща с КФН имаме уверенията, че не се очакват сътресения във финансовия небанков сектор, каза Горанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Китай започнаха празненствата за настъпването на Лунната нова година
В Китай започнаха празненствата за настъпването на Лунната нова година
Програмата Независим живот - реална подкрепа за хората с увреждания
Програмата "Независим живот" - реална подкрепа за хората с увреждания